Dag 16: Moeder zoekt hulp.

Print
Dag 16: Moeder zoekt hulp.

Afbeelding: De Limburger

Een brief van een 'wanhopige moeder'. Van een moeder met een vraag over kinderbijslag, die ze niet ontvangt omdat het bedrag rechtstreeks naar de bewindvoerder gaat. Dat betekent voor haar dat ze kleding en luiers voor de kinderen bijeen moet sprokkelen. Ik kreeg de mail dinsdagmiddag. Wie heeft een antwoord?

Beste Judith Janssen,

Je wilt meer weten over kinderarmoede. Dan heb ik een moeilijke vraagstelling voor je. Mag de bewindvoerder je kinderbijslag gebruiken om schulden te betalen? 

Dit is een vraag die mij al maanden bezighoudt, dit ook omdat de kinderen de dupe worden van de schulden van de ouders. Mijn zoon is autistisch en heeft extra zorg nodig qua verzorging kleding, schoenen, bril en beugel. Ik heb extra kinderbijslag aangevraagd. Sinds vorig jaar krijg ik dubbele kinderbijslag voor hem, en voor mijn andere zoontje de gewone kinderbijslag. Maar ik krijg het niet. Het gaat naar de beheerrekening om schulden en lasten te betalen.

Ik moet dus kleding en schoenen en luiers voor mijn jongste bij elkaar zien te sprokkelen om ze te voorzien van tweedehands fatsoenlijke kleren, laat staan een nieuwe bril voor de oudste en z’n beugel. Daar is geen geld voor. Zelfs z’n zwemdiploma heeft de oudste nog niet. Geen geld voor. Ook geen andere sporten. Gelukkig zijn er diverse instanties zoals speelgoedbank en fietsbank in het leven geholpen, maar er moet dan een verklaring van stichting Leergeld komen. Dit is al vanaf vorig april aangevraagd bij mijn bewindvoerder, maar er wordt niks mee gedaan. Dus ik sta er eigenlijk op dat ik mijn eigen kinderbijslag in handen heb, maar ja gerechtelijk vastgelegd gaat alles naar de bewindvoerder en ik heb geen poot om op te staan.

Dus mijn vraag: mag dit zomaar? Ik ben een moeder die voor de rechten van haar kinderen op komt, zoals een leeuwin voor haar welpen. Ik wil dit uitgezocht hebben want kinderen hoeven niet de dupe te worden.

Een wanhopige moeder in de bewindvoering met partner en 2 zonen (11 jaar en autistisch en 2,5 jaar)

Terug naar Wat beweegt Limburg