Economie Limburg piekt: 53 nieuwe bedrijven, 7300 extra banen

Print
Economie Limburg piekt: 53 nieuwe bedrijven, 7300 extra banen

In onder meer de bouw en in de techniek is er komende jaren werk in overvloed Afbeelding: ANP

De economie in Limburg floreert. In de afgelopen twee jaar hebben zich 53 nieuwe bedrijven op een van de Limburgse bedrijventerreinen gevestigd.

Van de bestaande ondernemers hebben er 46 fors uitgebreid. Los nog van lokale ontwikkelingen, is voor 1,3 miljard euro geïnvesteerd; goed voor 7300 directe arbeidsplaatsen.

Regie
De cijfers zijn een optelsom van de resultaten van de zeven grote gemeenten (Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Roermond, Weert, Venlo en Venray), de Limburgse ontwikkelbedrijven, Chemelot, Liof en de provincie. Zij werken onder regie van de provincie samen bij de werving van nieuwe bedrijvigheid.

"Die afstemming is nodig om een maximaal resultaat te kunnen halen”, zegt gedeputeerde Twan Beurskens, die de cijfers bekendmaakte. "In het verleden werd vaak langs mekaar heen gewerkt, waardoor partijen tegen elkaar konden worden uitgespeeld. Door de samenwerking landen de juiste bedrijven nu op het juiste moment op de juiste plaats. Die clustering van sectoren zorgt geeft een kwaliteitsimpuls.”

Recordjaar
In totaal is in 2016 en 2017 zo’n 200 hectare grond verkocht, verhuurd of verpacht. 2017 was een absoluut recordjaar in Limburg, zowel qua arbeidsplaatsen (4200) als investeringsvolume (740 miljoen euro). Ook dit jaar is de belangstelling voor bedrijvenkavels groot. "Er is al een voorschot genomen op zo’n 50 à 60 hectare grond. En dan zitten we nog maar pas in januari”, aldus Beurskens.

De bedrijfspercelen in Limburg worden ondertussen schaars. De provincie wil rond maart, april een plan presenteren met mogelijk nog te ontwikkelen terreinen. "Het is belangrijk om te blijven werken aan ons vestigingsklimaat en in te zetten op bedrijven die de meeste waarde toevoegen aan de Limburgse economie.”

Buitenring
BusinessPark Siberië in Venlo is een potentiële uitbreidingslocatie als het gaat om tuinbouw-kassen. In Midden-Limburg wordt gezocht naar een geschikte plek voor een mega-logistiek bedrijf. En de directe omgeving van de Buitenring Parkstad is zoeklocatie voor de vestiging van een bedrijventerrein voor kleinschalige bedrijfsactiviteiten.

Vlaanderen
Ruim tachtig procent van de 1,3 miljard aan investeringen komt uit het buitenland. Een groot deel daarvan van rijke families uit met name Vlaanderen.