Voorzitter: 'Eurlings heeft goed werk voor het IOC gedaan'

Print
Voorzitter: 'Eurlings heeft goed werk voor het IOC gedaan'

Afbeelding: ANP

Thomas Bach vindt het jammer dat Camiel Eurlings is gestopt als lid van het Internationaal Olympisch Comité. Dat zei de voorzitter in een vraaggesprek met het ANP en andere persbureaus.

"Camiel is een man met passie voor sport, die pleitte voor verdere hervormingen. Hij was ervan overtuigd dat de Olympische Spelen ook in kleinere landen en wat kleinere steden georganiseerd konden worden. Dat promootte hij heel erg. Camiel heeft goed werk voor het IOC gedaan'', aldus Bach, die aangaf het besluit om zijn zetel op te geven wel te begrijpen.

Handgemeen
Eurlings besloot een kleine drie weken geleden terug te treden als IOC-lid wegens alle ophef rond zijn persoon na zijn late excuses over het handgemeen met zijn toenmalige vriendin in 2015. Nederland is daardoor niet meer vertegenwoordigd in het Internationaal Olympisch Comité.

Congres
Bij het eerstkomende congres wordt gesproken over vrijgekomen plaatsen. De 115 plekken zijn niet gekoppeld aan landen. Elk land kan mensen naar voren schuiven. Een commissie van het IOC draagt mensen voor aan het bestuur, en het bestuur draagt die mensen weer voor aan het congres. Daar wordt dan uiteindelijk bepaald wie een plek krijgt.

Niet welkom

Bach ging ook in op de Russische sporters die vanwege doping niet welkom zijn bij de Olympische Spelen. Bij die groep zitten ook atleten die niet voorkomen op de lijst van eerder geschorste sporters. "Een onafhankelijk panel, onder leiding van de Franse ex-minister van Sport Válerie Fourneyron, heeft een lijst van Russische sporters samengesteld waar geen twijfel over is. Die informatie die zij hebben is gebaseerd op meerdere bronnen. Je kunt er zeker van zijn dat elke zaak zorgvuldig wordt gecontroleerd.''

Vernederen
Bach zei dat het IOC er niet op uit is om Rusland te vernederen. Een schorsing voor alle sporters uit dat land was voor de sportfederatie geen optie. "We willen de nieuwe generatie sporters heel graag de kans geven mee te doen op het hoogste internationale podium. Zij kunnen de ambassadeurs worden van nieuwe, schone, Russische sport.''

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen