Heeft buurtapp effect op daling van criminaliteit?

Print
Heeft buurtapp effect op daling van criminaliteit?

De gemeente geeft met borden aan in welke wijken burgers zich inzetten voor buurtpreventie. Afbeelding: Ermindo Armino

Geleen - Sittard-Geleen kan niet met cijfers aantonen dat buurtpreventie werkt. Wel bestaat het ‘vermoeden’ dat criminaliteit door inzet van buurtapps en -teams daalt.

Het effect van het betrekken van burgers bij de veiligheid in hun wijk blijkt lastig meetbaar. Dat meldt burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen in een evaluatie over de inzet van buurtpreventieteams en WhatsAppgroepen in de gemeente.

"Er is wel een vermoeden" dat buurtpreventie invloed heeft op vermindering van criminaliteit en overlast in wijken, "maar dit kan niet aan de hand van cijfers aangetoond worden". 

Criminaliteitscijfers
Cox heeft de criminaliteitscijfers van wijken en dorpen in zijn gemeente over de afgelopen drie jaar gelegd naast de gegevens over actieve buurtteams en appgroepen. "Niet in alle wijken waar buurtpreventieteams en WhatsAppgroepen actief zijn, is een daling van criminaliteit te zien", meldt Cox in een brief aan de commissie Handhaving. "Het is niet bekend of in die wijken andere factoren de criminaliteit hoog houden, noch is bekend hoe actief WhatsAppgroepen functioneren."

Daar staat tegenover dat er wel degelijk ook voorbeelden bestaan van arrestaties die politie kon verrichten dankzij oplettende burgers en de inzet van appgroepen.

Woninginbraken
Ook valt op dat in de meeste wijken waar burgers buurtpreventieteams vormen en herkenbaar op straat aanwezig zijn, het aantal woninginbraken fors is gedaald. Maar ook hier blijkt uit cijfers dat er buurten zijn waar dat effect niet zichtbaar is (de wijken De Kluis in Geleen en Kemperkoul in Sittard).

Toch heeft buurtpreventie volgens Cox duidelijk zin. De sociale betrokkenheid en saamhorigheid in de wijk groeien. En volgens Cox vergroten de initiatieven wel het ‘gevoel van veiligheid’ onder inwoners.

Oplettendheid
De extra oplettendheid van burgers levert de politie ook regelmatig concrete tips op die bruikbaar zijn bij de opsporing van verdachten. Ook maken burgers elkaar alert op preventieve maatregelen om bijvoorbeeld inbraak te voorkomen. Zo spreken buurtpreventieteams wijkbewoners aan op gedrag.

In Sittard-Geleen zijn voor zover bij de gemeente bekend, nu ruim zestig appgroepen actief.

In 2015 werd het eerste buurtpreventieteam opgericht in Geleen-Zuid. Inmiddels zijn er in acht wijken dit soort teams. De wijken Hoogveld en Lindenheuvel komen daar mogelijk nog bij.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →