Krakers slaan hun slag in het Heuvelland

Print
Krakers slaan hun slag in het Heuvelland

Afbeelding: iStock

Vaals - Krakers zoeken steeds meer hun heil in het Heuvelland. Afgelopen maand zijn vijf gekraakte panden in verschillende Heuvellandgemeenten bekend geworden.

Politie Heuvelland en de gemeenten bevestigen de trend. In ieder geval in Eijsden, Margraten, Valkenburg en Vaals zijn panden gekraakt. De politie spreekt van nog een pand. "Vijf panden in één maand tijd, het is geen losstaand incident meer", zegt de politiewoordvoerder. Hij vermoedt dat plattelandsgemeenten meer in trek zijn bij krakers omdat steden meer ervaring met kraakacties hebben en sneller optreden.

Mamelis
Deze week werden de krakers gedagvaard die in de portierswoning van een oude schuurpapierfabriek in Mamelis in Vaals hebben gekraakt. Op dezelfde dag als de rechtszitting hebben krakers een pand aan de Rijksweg in Margraten zelf verlaten in overleg met de eigenaar en politie.

In Valkenburg wordt een pand gekraakt op de hoek Reinaldstraat-Nieuweweg en in het Eijsdense dorp Withuis zitten krakers in een woonhuis dat lang leegstond.

Verboden
Ofschoon het bij de wet is verboden, wordt er nog steeds gekraakt. "Krakers weten heel goed wat hun rechten zijn", laat de eigenares in Mamelis weten. Dat blijkt ook uit het verweer van de krakers in de voormalige kantine en kleed­lokalen van voetbalclub Scharn. "Ontruimen kan niet zonder meer", schrijven zij. "De rechter bepaalt of krakers mogen blijven of niet."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →