'IS was van plan Eiffeltoren op te blazen'

Print
'IS was van plan Eiffeltoren op te blazen'

Een bloemenzee na de aanslag op de Ramblas. Afbeelding: EPA

De aanslag op de Ramblas in Barcelona vorig jaar zou een 'noodgreep' van Islamitische Staat zijn geweest. De Eiffeltoren was het echte doel van de groep.

Dat concluderen twee Spaanse onderzoekers. Volgens hen was de bloedige aanslag op de Ramblas, waarbij een terrorist met een bestelbus inreed op voetgangers en 16 mensen doodde en 140 anderen verwondde, mogelijk een geïmproviseerde actie. Dezelfde terroristen waren namelijk bezig met de voorbereiding van een veel grotere aanslag. Het echte doel zou de Eiffeltoren in Parijs zijn geweest of anders de Sagrada Familia kathedraal in Barcelona.

Ongeluk
De terroristen moesten echter hun plannen wijzigen nadat hun illegale bomfabriek in het Spaanse Alcanar door een ongeluk was geëxplodeerd. Daarbij kwamen twee van de tien leden van de terreurcel van IS om het leven.

Voorbereidingen voor wereldschokkende aanslag
Een en ander staat in een woensdag gepresenteerde studie naar de aanslag van vorig jaar door Fernando Reinares en Carola Garcia-Calvo, twee onderzoekers naar terrorisme van het Koninklijke Elcano Instituut in Madrid. Beiden concluderen dat er zeer veel aanwijzingen zijn dat de groep uit Alcanar ver was gevorderd met voorbereidingen voor een andere en wereldschokkende aanslag.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →