DNA-onderzoek Nicky Verstappen fors uitgebreid

Print
DNA-onderzoek Nicky Verstappen fors uitgebreid

Afbeelding: ANP

Maastricht - Het totaal aantal mannen dat in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen in 1998 wordt gevraagd DNA af te staan voor een sporenvergelijking wordt “significant” uitgebreid.

Het donderdagochtend verspreide aantal van 23.000 is volgens hoofd communicatie in het onderzoek, Dick van Gooswilligen, voorbarig en inmiddels weer ingetrokken.

Onderzoek
Volgende maand start het verwantschapsonderzoek onder “significant” meer mannen dan de aanvankelijk aangekondigde 15.000 mannen die worden gevraagd vrijwillig wangslijm af te staan. Het zwaartepunt daarvan zal liggen rond de Brunssumerheide (Landraaf, Heerlen, Brunssum) waar Nicky in augustus 1998 van het zomerkamp van Jeugdwerk Heibloem verdween en dood werd teruggevonden.

Persconferentie
Tijdens een persconferentie vrijdagochtend zullen politie en Openbaar Ministerie de uitbreiding van het totaal aantal mannen dat spoedig een uitnodigingsbrief ontvangt, toelichten. De politie is vorig jaar oktober gestart met een één-op-één DNA-vergelijking onder 1500 mannen die op enigerlei wijze voorkomen in het omvangrijke onderzoeksdossier. Dat onderzoek loopt nog.

Doorbraak
Met het DNA-verwantschapsonderzoek hopen politie en justitie een doorbraak te forceren in de raadselachtige dood van Nicky Verstappen. Hij verdween op 10 augustus 1998 ‘s morgens vroeg uit de tent waar hij met vier vriendjes lag te slapen en werd anderhalve dag later dood teruggevonden op hemelsbreed 1200 meter van het kampeerterrein.

DNA
In 2008 werd, dankzij nieuwe technieken, een DNA-spoor op de kleding van Nicky aangetroffen. Politie en justitie gaan er vanuit dat dit van de dader is. Dat DNA-profiel is eerder al met vergeleken met het DNA van 81 mannen, onder de voltallige leiding van het jeugdwerk uit Heibloem, maar leverde geen match op. Ook het graf van de kampoudste zelfs geopend voor een DNA-vergelijking, maar ook dat leverde geen match op.

Verwantschap
Dankzij technologische ontwikkelingen is dat profiel in 2015 verder verfijnd, waardoor een verwantschapsonderzoek mogelijk werd. Het College van procureurs-generaal gaf vorig jaar toestemming voor een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Dit is volgens het OM "onder de huidige omstandigheden de laatste reële mogelijkheid om de zaak op te lossen”.

Politie en justitie geven morgen een toelichting op dit grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →