'Met De Vastelaovesknal was het alles of niks. Het werd alles'

Print

Verrékes Moj won met De Vastelaovesknal het TVK. Afbeelding: Laurence Eggen

Jonas Coppus (16), Klaas Manders (18), Sija Mooren (18) en Sanne van Kessel (17) van Verrékkes Moj uit Venray grepen op vrijdag 19 januari de winst in het Tiener Vastelaoves Konkoer met hun liedje de Vastelaovesknal. "We hebben gegokt. Alles of niets. En het is alles geworden.”

De opdracht aan componist Leon Mooren, de vader van Sija was duidelijk. "We willen een ander lied dan alle andere deelnemers. Een beetje dance-achtig zoals Can’t stop the feeling van Justin Timberlake. Maar het moet wél knallen en een vastelaoveskarakter hebben.”

Braaf liedje
Sija Mooren, Jonas Coppus, Klaas Manders en Sanne van Kessel blikken terug op hun tweede finaleplek op rij bij het Tiener Vastelaoves Konkoer die vrijdag 19 januari in Geleen tot de winst zou leiden. Sanne: "Vorig jaar hadden we met Kom már op - een braaf liedje - op safe gespeeld. En hoewel De Vastelaovesknal uiteindelijk geen Timberlake-achtig nummer is geworden, maar wel dance, wisten we dat het dit jaar alle kanten op kon. Letterlijk. Alles of niets. Gelukkig is het alles geworden.” 

Tranen
Jonas haalt zijn gsm tevoorschijn met daarop beelden van de ontknoping in De Hanenhof. "We dachten dat onze kansen verkeken waren toen de andere finalist uit Venray Weej kieke wel met Dat doe ik dalek tweede was geworden. Een Venrayse nummer 1 én 2 leek ons te veel van het goede.” De ontlading was dan ook groot toen de naam Verrékkes Moj uit de boxen schalde. Klaas: "Heel Venray stormde het podium op. Als ik die beelden terugzie, krijg ik opnieuw tranen in mijn ogen en kriebels in mijn buik.” Sija: "Toen twee dagen later ook nog Bjorn en Mieke de finale van het LVK haalden, was het feest in Venray helemaal compleet. Stel je voor dat die ook nog eens winnen.”

Rooyse Topp
Het jonge kwartet dat elkaar leerde kennen op het Raaylandcollege schrijft het succes voor een groot deel toe aan Rooyse Topp, een platform dat vijf jaar geleden werd opgericht om Venrayse tieners op het podium te krijgen. Klaas: "Het overgrote deel van de jeugd wil alleen maar vier dagen lang feesten, de groep die actief het podium op durft, is maar klein.” Woorden waarin Leon Mooren zich herkent. "Als op de lagere school één kind vastelaovend leuk vindt, vindt iedereen het leuk. Op de middelbare school is juist het tegenovergestelde het geval. Als één kind er niets aan vindt, vindt iedereen er niets aan. Dus moet je ervoor zorgen dat de drempel om deel te nemen aan een TVK zo laag mogelijk wordt. Door deze jongeren te helpen met het schrijven en componeren van liedjes, met hun presentatie en de opname. Zodat een kind dat wél wil niet louter aangewezen is op de medewerking van zijn eigen ouders.”

Zoepkoel
Een aanpak die zijn vruchten afwerpt. Sanne: "We hadden dit jaar drie liedjes in de halve finale, twee in de finale, en ook nog eens 150 supporters die in drie bussen met ons meereisden.” Het viertal verheugt zich dan ook op het vervolg van dit seizoen. Met name op carnavalszaterdag als de Zoepkoel in Venlo, de Mertzitting in Gennep en het Kanon van ‘t Balkon in Sittard op het programma staan. Jonas: ‘Hét hoogtepunt wordt natuurlijk de 11devande11de op het Vrijthof. Maar nu vinden we het net zo sjiek om in Venray op te treden, waar iedereen ons liedje al kent en woord voor woord meezingt. Op die andere plaatsen zijn we nog vrij onbekend en zal het waarschijnlijk nog bij een beleefdheidsapplaus blijven.”