Dierenarts berispt voor achterlaten medicijn zieke kangoeroe

Print
Dierenarts berispt voor achterlaten medicijn zieke kangoeroe

Afbeelding: iStock

Schinveld / Geleen - Een Sittardse dierenarts heeft een voorwaardelijke boete van duizend euro gekregen omdat hij zware medicijnen voor een zieke kangoeroe bij de eigenaar in Schinveld had achtergelaten.

Volgens de wet mag dit soort geneesmiddelen alleen door een dierenarts worden toegediend en niet zomaar bij de eigenaar van een dier worden achtergelaten. Die regel is bedoeld om te voorkomen dat de medicijnen verkeerd terechtkomen.

Pijnlijk
Het middel was bedoeld voor een kangoeroe met een kaakabces van eigenaar Daelmans in Schinveld. Voor een kangoeroe bestaan in Nederland geen geregistreerde geneesmiddelen. Daarom moest de arts zijn toevlucht nemen tot zware middelen die voor andere dieren zijn bestemd. Een kangoeroe is echter zo stressgevoelig en het abces was zo pijnlijk, dat de dierenarts besloot het Schinveldse beest door zijn eigenaar te laten behandelen.

Fout gehandeld
"Ik doe het dier geen genoegen als ik drie keer terugkom. Als het dier van de stress tegen de muur springt, is dat mijn verantwoordelijkheid", zei de arts donderdag voor de rechtbank in Maastricht. Daarom had hij enige doses van het zware middel achtergelaten. De rechtbank vindt dat de arts daarmee fout heeft gehandeld. Hij had dan maar iets vaker naar Schinveld moeten rijden met een afgepaste hoeveelheid. De kangoeroe is een dag later overleden aan de pijn en aan bloedvergiftiging.

Ezel verkocht
De rechtbank vindt verder dat de Sittardse dierenarts te veel medicijnen voor een ezel met hoefontsteking had achtergelaten bij de eigenaar. Het middel is volgens de rechtbank in Nederland niet toegelaten. De arts stelt dat het betreffende medicijn echter het beste werkt bij een ezel met hoefontsteking. Maar ook dit middel mag de arts niet bij de eigenaar achterlaten. De ezel is na vier dagen verkocht.

Geen paspoort
Bij de verkoper zijn bij een controle nog vier zakjes van het medicijn gevonden. Volgens de officier van justitie is ook niet duidelijk geworden of de ezel wel of niet voor consumptie was bestemd, omdat er geen paspoort van het dier is overlegd. Daardoor vindt zij dat het medicijn niet had mogen worden toegediend. De rechter maakte van dat laatste geen punt, omdat ezels in Nederland door de bank genomen niet worden opgegeten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →