Hoe zien de inwoners het ideale Beekdaelen?

Print
Hoe zien de inwoners het ideale Beekdaelen?

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Honderden inwoners van de gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken hebben hun toekomstplannen en ideeën voor de fusiegemeente Beekdaelen naar voren gebracht in een van de vijftien dorpsbijeenkomsten.

Dat levert een lange verlanglijst op. De wensen geven een goed beeld van het ideale dorp in de nieuwe gemeente. Hoe dat eruit ziet? Groen, levendig, veilig en sociaal.

Draagvlak
Elk dorp wil wel een eigen school, gemeenschapshuis, winkel, kroeg,  wijkagent, buurtzorg en (wens)bus. Maar de bevolking krimpt en vergrijst, waardoor het maar de vraag is of er genoeg draagvlak is voor al die voorzieningen.

Maar er is genoeg reden voor hoop. Beekdaelen heeft met vijftien dorpsbijeenkomsten een veelbelovende start gemaakt. Daarin kwamen dik zeshonderd mensen hun zegje doen. Mensen die vaak trots zijn op hun dorp en die trots ook in de nieuwe gemeente uitdragen. Die de mooie tradities en dingen van het dorp in ere willen houden.

Geen luilekkerland
De bewoners eisen niet het onmogelijke. En ze beseffen dat ook Beekdaelen geen luilekkerland is, waar de gemeente alles voor je regelt en de subsidie binnenstroomt. Het ideale Beekdaelen krijg je niet vanzelf, dat moet je zelf maken, zo is de algemene opvatting.

De uitkomsten van de dorpsbijeenkomsten en wat daar verder mee gebeurt worden met bewoners en bestuurders besproken tijdens een informatiebijeenkomst voor inwoners van de gemeenten Nuth, Schinnen en Onderbanken. Die is donderdag 1 februari vanaf 19.30 uur in MFC De Oirsprong, In de Pollack 4, Oirsbeek.

Lees hier de verslagen van de dorpsbijeenkomsten

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →