In opspraak geraakte stichting Ciran failliet verklaard

Print
In opspraak geraakte stichting Ciran failliet verklaard

Het hoofdkantoor van Ciran in Venlo. Afbeelding: Google Streetview

De stichting Ciran, in opspraak geraakt wegens miljoenenfraude met zorgdeclaraties, is donderdag failliet verklaard. Vorige week vroeg de Venlose aanbieder van medisch-specialistische revalidatiezorg al uitstel van betaling aan.

Wat het faillissement concreet betekent en wat er de afgelopen dagen is geprobeerd om de stichting nog te redden, is onduidelijk. Bob van Brink, die werd aangesteld als bewindvoerder, was donderdag niet bereikbaar. Peter de Kubber, sinds mei 2017 interim-bestuurder bij Ciran, bevestigde het faillissement, maar onthield zich van commentaar. “Het is nu aan de curator, zo zijn de regels. Ik mag niets zeggen”.

Te hoge rekeningen
Het faillissement van Ciran leek onafwendbaar. De stichting kwam in financiële problemen nadat vier grote verzekeraars weigerden om nog langer door Ciran ingediende declaraties te vergoeden. DSW, CZ, Zilveren Kruis en VGZ beschuldigen de zorgverlener ervan jarenlang te hoge rekeningen ingediend te hebben. Het gaat vooral om groepssessies, die werden gedeclareerd als individuele behandelingen. De verzekeraars claimen samen 40 miljoen euro terug. Er lopen allerlei rechtszaken. De verzekeraars lijken daarmee, naast de Rabobank, ook de grootste schuldeisers.

Claims schikken
nterimmer De Kubber probeerde afgelopen tijd Ciran overeind te houden door met de verzekeraars te spreken over het schikken van hun claims. Zo stelde hij VGZ voor 3,8 miljoen van hun teruggevorderde 20,5 miljoen euro te betalen. De verzekeraar weigerde dat. Zilveren Kruis schikte wel, voor een bedrag van 4,3 miljoen euro. Een eerste deel van dat bedrag werd eerder inderdaad betaald.

Schulden
De laatste openbaar beschikbare financiële gegevens van Ciran is de in november vorig jaar verschenen jaarrekening van 2016. Daaruit blijkt dat de kortlopende schulden waren opgelopen tot ruim 13 miljoen, op een omzet van 44 miljoen euro. De accountant die de jaarrekening controleerde, weigerde deze goed te keuren, wegens gebrek aan voldoende controle-informatie. In het verslag erkent Ciran overigens, nadat men door de NZa op de vingers was getikt, dat men onregelmatig heeft gedeclareerd. Gesproken wordt van ‘een nieuw inzicht’ en ‘correctieve maatregelen’.

Bij de stichting Ciran staan 6,7 fte’s op de loonlijst. Een derde daarvan betreft directie en ondersteuning, het overige deel (4,6 fte’s) wordt verantwoord als revalidatieartsen. Zijn verdienden in 2016 samen zo’n 1 miljoen euro.

Geldkraan dicht
Doordat de vier zorgverzekeraars de geldkraan richting Ciran dichtdraaiden kwam eerder ook al de BV Top Care in de problemen, de werkorganisatie die de eigenlijke zorg voor Ciran-cliënten verleende. Ciran kon de kosten van die uitbesteedde zorg (zo’n 40 miljoen euro per jaar) niet meer betalen. Vorige week werd bekend dat Top Care zeer waarschijnlijk wordt overgenomen door Siza, een Arnhemse organisatie voor gehandicaptenzorg. Siza, bekend als de organisatie achter Het Dorp (de eerste woongemeenschap voor mensen met een beperking) wil haar zorgpakket uitbreiden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →