Paardenstal stuit op verzet van natuurorganisaties

Print
Paardenstal stuit op verzet van natuurorganisaties

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Banholt - Limburgse natuur- en milieuorganisaties verzetten zich tegen de bouw van een paardenstal met toebehoren aan de rand van Banholt.

Het bouwplan van de familie Scheepers tast het waardevolle landschap aan en is bovendien in strijd met provinciaal beleid, schrijven de Natuur- en Milieufederatie, het Limburgs Landschap, Natuurmonumenten en de Bond Heemschut Limburg in een protestbrief aan de gemeente Eijsden-Margraten.

Krtische geluiden
Scheepers wil zijn gemengd boerenbedrijf, waarin hij geen toekomst ziet, ombouwen tot paardenbedrijf met rijhal, buitenbak, stapmolen en longeercirkel, en parkeerplaatsen. Verder moet de toegangsweg verlegd worden.

Hoewel er binnen de gemeenteraad van Eijsden-Margraten kritische geluiden klonken, ging die eind vorig jaar met een ruime meerderheid akkoord met de bouw van de rijhal. Hetzelfde gebeurde eerder met een soortgelijk plan in Bemelen.

Vergunning
De vier natuur- en milieuorganisaties tekenen beroep aan tegen het verlenen van de vergunning door de gemeente. Het gaat om een beschermd gebied, dat deel uitmaakt "van het zeer waardevol en kleinschalige Zuid-Limburgse cultuurlandschap”.

Ze signaleren dat er binnen de landbouw sprake is van schaalvergroting en verbreding van activiteiten, hetgeen gepaard gaat met de bouw van grote stallen en loodsen. De bouw van een rijhal in Banholt heeft een grote impact op de landschappelijke waarden ter plekke. Als voorbeelden noemen ze de uitbreiding van het bouwvlak met 2250 vierkante meter en een rijhal van bijna tien meter hoog. Bovendien komt de hal circa vier meter hoger te liggen dan de straat en het huidige erf, en zal hierdoor veel nadrukkelijker in het zicht komen te liggen dan de bestaande bedrijfsbebouwing.

Landschap
"Wij zijn het oneens met de conclusie dat de bouw (..) geen negatieve invloed zal hebben op het landschap en niet in strijd is met het provinciale beleid.”

Binnen de politiek in Eijsden-Margratens is er ook kritiek op de bouw van de rijhal. GroenLinks en D66 stemden in december tegen het plan. "Opnieuw wordt hier een stukje landschap opgeofferd aan de belangen van één ondernemer", zei Franklin Boon (D66). "Om de Bijbel te citeren: tot hier en niet verder." Hanneke Koene (GroenLinks) sprak van "een meisjesdroom die blijkbaar verwezenlijkt moet worden”.

Museumlandschap
De natuur- en milieuorganisaties benadrukken in hun brief dat ze van Zuid-Limburg geen museumlandschap willen maken. Bouwen is niet per definitie verboden, schrijven ze, mits een bouwplan het gebied versterkt of het in ieder geval niet schaadt. "Er moeten ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk blijven, maar wel met respect voor de kernkwaliteiten."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen