Buurt in Heerlen bezorgd over vertrek handhavers

Print
Buurt in Heerlen bezorgd over vertrek handhavers

Bureau Handhaving is gevestigd in het rechtergedeelte van de Klomp, naast de Dag- en Nachtopvang. Afbeelding: Luc Lodder

Niet verstandig. Zo oordeelt de buurt over het vertrek van het Heerlense bureau Handhaving uit De Klomp. Volgens het stadsbestuur verandert er niets.

Buurtbewoners maken zich zorgen over het aanstaande vertrek van bureau Handhaving & Toezicht uit De Klomp. De handhavers zullen de ruimte naast de dag- en nachtopvang naar verwachting per 1 mei hebben verruild voor een stek bij gemeentewerken aan de Voskuilenweg.

Buurtbewoonster en CDA-raadslid Hannie Heine stelt dat zo’n verhuizing niet logisch is. "Nu al is er veel overlast door mensen met psychische problemen. De Klomp was ooit bedoeld voor opvang van drugsverslaafden, maar er kwamen steeds meer mensen die in de war zijn. Met alle gevolgen van dien. Geschreeuw op straat en wat dies meer zij. Als je ziet hoe vaak daar ziekenwagens of politie voor de deur staan, zegt dat wel iets.”

Meldkamer
Volgens wethouder Peter van Zutphen (Welzijn/Zorg, SP) is deze angst niet gebaseerd op de feiten. "Als er buiten voor de Klomp overlast is, dan worden daar natuurlijk handhavers naartoe gestuurd. De meldkamer en cameratoezicht die nu in de Klomp zitten, verhuizen naar de Voskuilenweg, maar die mensen zitten nu naar camerabeelden te kijken. Voor handhaving op straat zal verhuizing geen verschil maken.”

Van Zutphen zegt dat hij als buurtwethouder van omwonenden heeft gehoord dat er af en toe overlast is voor De Klomp. "Maar men had meer last van dronken uitgaanspubliek. Ook daar hebben we maatregelen tegen genomen.”

Crisisopvang
Hannie Heine zegt te hebben gehoord dat er plannen zijn om in de vrijgekomen ruimte andersoortige vormen van opvang te huisvesten: "Jonge moeders met een kind en een vorm van crisisopvang.”

De wethouder spreekt dat met klem tegen. "In Landgraaf is nog niet zo lang geleden de Moederopvang geopend. Ook de Dag- en Nachtopvang wordt niet uitgebreid."

Bezetting
De Heerlense Dag- en Nachtopvang zit juist niet zo vol als vergelijkbare slaaphuizen in andere steden, stelt Van Zutphen. "Een paar jaar geleden puilde de Klomp ook uit. De opvang is ooit gebouwd voor 36 personen, maar raakte overbevolkt toen er veel meer verwarde mensen op straat liepen als gevolg van bezuinigingen."

De voorzieningen zijn toen aangepast en uitgebreid. Inmiddels is de bezetting van de opvang gemiddeld slechts 25 tot 30 personen, terwijl er plek is voor 55, constateert de wethouder. In Heerlen worden mensen met psychische problemen zo veel mogelijk doorgeleid naar de geestelijke gezondheidszorg.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen