DNA-onderzoek Nicky Verstappen reikt tot in Groningen

Print
DNA-onderzoek Nicky Verstappen reikt tot in Groningen

Afbeelding: Marcel van Hoorn

Ergens in het Groningse dorpje Leens kleppert binnenkort de brievenbus. Een envelop van de politie uit Limburg valt in de bus. Of de man des huizes wat DNA af wil staan.

Het kan leiden tot het oplossen van de spraakmakende dood in 1998 van de toen 11-jarige Nicky Verstappen, 350 kilometer verderop in het Limburgse Brunssum.

Brieven
Het lijkt vreemd, maar het gaat echt gebeuren. Maar liefst vierduizend mensen verspreid over heel Nederland krijgen binnenkort een soortgelijke brief binnen. Dat aantal komt nog bovenop de liefst 17.500 brieven die rond de Brunssummerheide en in Heibloem worden verspreid. Een ultieme poging om de dood te verklaren van het jongetje uit Heibloem dat tijdens jeugdkamp op de Brunssummerheide verdween en een dag later dood werd teruggevonden. In de omgeving van de Brunssummerheide en in Heibloem krijgen maar liefst 17.500 mannen de vraag om vrijwillig DNA af te staan.

Familie van de dader
Politie en justitie vergelijken het met materiaal dat is gevonden op de kleding van het jongetje. Niet in de verwachting dat de dader er tussen zit, maar in de hoop dat er familie van de dader DNA afstaat. Dat kan ook hele verre familie zijn. Aan de hand van stambomen is dan mogelijk de dader te achterhalen. Vandaar ook de zoektocht door het hele land. Veel mensen zijn in de voorbije twintig jaar verhuisd of overleden. Via de bevolkingsregisters zijn deze mensen of familieleden achterhaald.

In hetzelfde onderzoek zijn de voorbije maanden al 1500 mannen benaderd. Daarbij ging het om vaste bezoekers van de Brunssummerheide en mensen die tijdens de verdwijning van de jongen in de buurt op vakantie waren. Het afgenomen DNA wordt momenteel nog onderzocht.

134.000 mannen
In totaal 23.000 DNA-monsters voor het oplossen van één moord. En het hadden er nog veel meer kunnen zijn. Meestal vinden misdrijven plaats binnen een paar kilometer van de woonplaats van de dader. Maar als je alleen al een cirkel van een paar kilometer rond de vindplaats van Nicky trekt, vind je 134.000 mannen, ontdekten de onderzoekers van politie en justitie. Te veel om allemaal te benaderen. Dus moeten er keuzes gemaakt worden.

Naturalis
Deskundigen hebben zich gebogen over de vraag hoe een jongen van 11 zich op een grote donkere heide gedraagt. Een de vraag hoe een gemiddelde dader zich bij kindermoord en kindermisbruik gedraagt. Maar ook: welke beestjes zijn destijds gevonden op het lichaam van de jongen? En wat zegt dat over het tijdstip en de plek van overlijden? Tijdens een second opinion werden jaren geleden deskundigen van Naturalis ingeschakeld die op basis van inspectensporen concludeerden dat Nicky langer heeft geleefd dan oorspronkelijk werd gedacht.

In welke richting?
Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben die resultaten nog eens bekeken. Ook heeft een deskundige op het gebied van geografische daderprofilering gekeken naar de omgeving, de plaats van verdwijning en de plaats waar Nicky is gevonden. In welke richting zou de jongen logischerwijs gelopen zijn? Hoe zou een dader zijn gereden?

Deskundigen denken dat de kans het grootst is de dader in zuidelijke richting te vinden. Immers, de belangrijkste weggetjes in de buurt van de vindplaats leiden die kant op.

Onderbouwde gok
Op basis van dit soort onderzoeken en deskundigenrapporten  zijn nu de straten gekozen waar binnenkort de brievenbus kleppert. Maar zijn dus ook de adressen tot in Groningen toe wordt gevraagd DNA af te staan.   

Is met deze selectie succes gegarandeerd? Nee. Het is en blijft een wetenschappelijk onderbouwde gok. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen