Longcentrum vreest uitstoot van varkensboerderij

Print
Longcentrum vreest uitstoot van varkensboerderij

Afbeelding: Istock

Horn - Voor de patiënten met ernstige longaandoeningen bij de instelling Ciro in Horn kunnen mogelijk levensbedreigende situaties ontstaan door de komst van een boerderij met varkens in de nabije omgeving.

Dat beeld schetste Emiel Wouters, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ciro en hoogleraar Longziekten bij Maastricht UMC+ donderdag bij de bestuursrechter in Roermond.

Kwetsbaar
Wouters gaf aan dat de uitstoot afkomstig van de varkens voor de kwetsbare patiënten bij Ciro wel eens ernstige gevolgen kan hebben. Het gaat bij Ciro om mensen met complexe COPD en zeer ernstige astma, hield Wouters de bestuursrechter voor.

De longen van deze mensen zijn volgens hem wel honderd tot duizend keer gevoeliger dan bij anderen. Bij patiënten met dergelijke gevoelige luchtwegen kunnen prikkelende stoffen in de lucht tot levensbedreigende situaties leiden, stelde Wouters.

MER
Ciro en vier omwonenden stapten naar de rechtbank, omdat zij vinden dat de gemeente Leudal een Milieu-effectrapportage (MER) had moeten vragen aan het varkensbedrijf. Een van de partijen die zich bij de omwonenden hebben aangesloten, is woon- en zorgcentrum Huys Waerenberg, zo bleek tijdens de zitting.

De partijen vinden de MER nodig, omdat er volgens hen nog veel onzekerheden bestaan over de exacte gevolgen van de komst van een varkensboerderij.

De gemeente Leudal stelde dat voor een vergunning een MER niet nodig was. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen