Dag 21: Krijg je kind maar eens op het hbo

Print
Dag 21: Krijg je kind maar eens op het hbo

Afbeelding: iStock

Mail van Simone (43 jaar) uit Blerick. ‘Hoi Judith. Ik wil wel vertellen wat mensen met kinderen die naar het hbo willen, tegenkomen. Je krijgt te maken met veel kosten en geen potjes waar je een tegemoetkoming kunt krijgen. Met als gevolg dat veel bijstandskinderen niet naar het hbo kunnen, maar vaak beneden hun capaciteit gaan studeren. Mocht u interesse hebben in mijn verhaal, mail me maar.’

Gedaan. Natuurlijk. En een afspraak gemaakt. Simone zit al jaren in de bijstand, ze kan moeilijk werk vinden met haar reuma. Ze is een alleenstaande moeder met een zoon, die vorige week 18 jaar is geworden. Op zijn 17e rondde hij zijn havo af en wilde hij naar het hbo in Breda.

“Hij had nodig voor zijn studie: Twee nette pakken, een schooluniform, nette overhemden, nette schoenen, boeken, een laptop, een smartphone voor de schoolapps en een printer. En dan heb ik het nog niet over een fiets om van en naar school te fietsen. Dagelijks reizen op die afstand is niet te doen, er moest dus ook gezocht worden naar een kamer. O ja, en ze gingen op studiereis naar Berlijn en moesten de producten die tijdens de praktijk les worden gebruikt ook zelf betalen. Deze opstart kosten waren al zo’n 4000 euro en dan was hij nog niet eens op school geweest.

Ik kon nergens terecht voor financiële steun omdat hij aan het hbo ging studeren. Er werd gezegd dat hij een lening bij het DUO af moest sluiten, maar veel kosten moesten al gemaakt worden in juli en augustus en zijn eerste uitbetaling van het DUO was pas eind september. Ik kon ook geen beroep doen op de bijzondere bijstand. Maar hoe betaal je dit als bijstandsmoeder? Die kosten komen allemaal tegelijk. Mijn zoon heeft een deel zelf bij elkaar verdiend en ik heb een deel van mijn ouders kunnen lenen.

In de bijstand kun je nauwelijks sparen. Ik kan wel rondkomen, maar ik moet altijd zuinig aan doen. Altijd naar de aanbiedingen kijken. Maar kosten voor een studie, zijn een probleem. Ik vraag me echt af hoe kinderen van bijstandsouders naar het hbo moeten. Alsof instanties ervan uitgaan dat als je in de bijstand zit, je geen hogere opleiding kan volgen. Er zijn mensen in de bijstand die ik ken, die hun kind om die reden niet laten studeren. Ik wilde per se dat hij dat wel zou doen. Hij heeft die capaciteit."

Simone is niet haar echte naam. 
 

Terug naar Wat beweegt Limburg