‘Stop illegale verkoop voedsel Donderberg Roermond’

Print
‘Stop illegale verkoop voedsel Donderberg Roermond’

Een toevallige voorbijganger op de parkeerplaats bij winkelcentrum Donderberg. Overdag het domein van winkelend publiek, ’s avonds en ’s nachts van hangjeugd. Afbeelding: John Peters

Oneerlijke concurrentie van (culturele) organisaties en geloofsinstellingen die voedsel verkopen. Overlast van hangjongeren en slechte communicatie vanuit het stadhuis. Dat zijn de belangrijkste zaken waaraan ondernemers in de Donderberg in Roermond zich ergeren.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het StartersCentrum Limburg in opdracht van de gemeente in de wijk heeft gehouden. Roermond wilde een beeld krijgen wat voor ondernemers er zitten, waar die behoefte aan hebben en hoe het in zijn algemeenheid met wijkeconomie is gesteld. 

Drank en drugs
De Donderberg telt 361 ondernemingen. Merendeels aan huis gevestigd, maar er is ook een winkelcentrum, Voor het onderzoek zijn 35 ondernemers anderhalf uur lang geïnterviewd. In de Kastelenbuurt wordt geklaagd over Antilliaanse hangjongeren, openbaar drugs en drankgebruik en illegale handel op straat. Sommige ondernemers zeggen schade te lijden, omdat klanten uit angst wegblijven. Volgens ‘wijkwethouder’ Gerard IJff is er enige tijd geleden inderdaad overlast geweest van hangjeugd aan de achterkant van het winkelcentrum, maar is die nu grotendeels verdwenen.

Ondernemers in de horeca en/of voedingsmiddelen reppen over oneerlijke concurrentie. Volgens hen is er in de wijk een aantal (culturele) organisaties en geloofsinstellingen (moskee) die om de eigen kas te spekken voedsel en drank verkopen voor een fractie van de prijs die een ondernemer kan vragen. Daar moet de gemeente op handhaven, vinden ze.

Aanspreekpunt
Als verbeterpunt meldt het onderzoek tevens de communicatie met de gemeente. De ondernemers geven gemiddeld een 6,3 voor de service vanuit het stadhuis. De gemeente wil daarom tegemoetkomen aan het verzoek voor één aanspreekpunt, maar bekijkt nog op welke manier. "We willen graag dat de Donderberg een eigen ondernemersvereniging opricht, die als aanspreekpunt voor de gemeente fungeert. We gaan eerst kijken of daar animo voor is",  meldt wethouder Angely Waajen (Economische Zaken). 

Een vetpot is ondernemen in de Donderberg in het algemeen niet. Van de achttien geïnterviewden die inzage in cijfers wilden geven,  draaien er zeven verlies of zijn niet winstgevend. Als grootste zorg noemen de ondernemers dan ook  financiële aangelegenheden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen