Veilig verpakken met 30% minder plastic

Print
Veilig verpakken met 30% minder plastic

Afbeelding: Brightlands

De startup Boostani (duurzaamheid in het Swahili) ontwikkelt plastic materiaaloplossingen die recycling vereenvoudigen en de hoeveelheid benodigde plastic per verpakking verminderen. Dit zonder de unieke eigenschappen van kunststoffen te verliezen. Denk bijvoorbeeld aan een barrière tegen bacteriën (bij verpakking voor verswaren) en het lage gewicht (energiebesparing tijdens transport).

Boostani werd opgericht door Margareta Merke, een PhD kandidaat aan het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) van Maastricht University. Daarnaast is zij lid van het incubatieprogramma van de Brightlands Innovation Factory. Merke studeerde kunststofwetenschappen aan RWTH Aachen University. Voordat ze startte met haar PhD aan Maastricht University bracht ze een jaar door in Tanzania, waar ze haar eerste ervaring opdeed met het oprichten van een startup. Haar eerste succesvolle onderneming, SolarGrid Tanzania Ltd, verkoopt zonnesystemen aan particulieren in plattelandsgebieden in Tanzania.

Langetermijnoplossing voor plastic
Het idee voor Boostani ontstond tijdens Merkes tijd in Tanzania. Elke dag spoelden er oude plastic flessen en visnetten aan land. Daardoor raakte ze er steeds meer van overtuigd dat er een langetermijnoplossing nodig is voor plastic afval. De langetermijngevolgen van plastic afval vormen een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Wereldwijd stijgt de hoeveelheid plastic dramatisch door een groeiende middenklasse en meer eenpersoonshuishoudens met een grote vraag voor goederen. Dit leidt tot 250 miljoen ton plastic verpakkingsafval per jaar. Een ongelooflijk hoog cijfer als u bedenkt dat kunststoffen licht in gewicht zijn.

30% minder plastic
Het is natuurlijk een optie om de oceanen schoon te maken en het plastic afval te verwijderen. Maar dan bestrijden we alleen de symptomen, niet de oorzaken. Daarom streeft Boostani er naar om de hoeveelheid plastic materialen al tijdens het productieproces terug te brengen. Kunststofverwerkende bedrijven kunnen tot 30% besparen op hun materiaalkosten, omdat dankzij Boostani-materiaal 30% van de momenteel benodigde hoeveelheid plastic bespaard kan worden. Bovendien is Boostani-materiaal makkelijk te recyclen, zodat plastic niet meer zo schadelijk is als nu.

AMIBM & Brightlands Innovation Factory
Na haar tijd in Tanzania kwam Margareta Merke terug naar Europa om partners te vinden voor haar idee om duurzamere kunststoffen voor verpakking te ontwikkelen. Dit leidde haar naar AMIBM, waar ze een PhD positie aangeboden kreeg om haar onderzoeksvragen te combineren met ondernemerschapsambities. Daarnaast ontving Merke steun van de Brightlands Innovation Factory, die strategieën voor business development biedt.

Voordelen Brightlands Chemelot Campus
De Brightlands Chemelot Campus biedt startups als Boostani niet alleen ondersteuning op het gebied van business development, maar ook op het gebied van onderzoek. De eerste experimenten vonden al plaats op de campus dankzij een samenwerking met Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL). Daarnaast is er een sterke basis voor netwerken gelegd doordat Boostani officieel lid is van de Industry Research Club van AMIBM en de Brightlands Business Club.

Startup Boostani is een perfect voorbeeld van hoe het ecosysteem van Brightlands Chemelot Campus ondersteuning kan bieden bij netwerken, onderzoek en business development. Dit vergemakkelijkt én versnelt het proces van idee tot marktintroductie dramatisch voor jonge bedrijven zoals Boostani.

Markt heeft interesse
Bedrijven in de kunststofindustrie zijn zeer geïnteresseerd in de materiaaloplossing van Boostani. Materiaalkosten spelen een grote rol bij de productie van plastic verpakkingen. Met Boostani-materiaal kan men besparen op verpakkingsmateriaal, waardoor het duurzamer en betaalbaarder is. Zo ontstaat er voor producenten een voordeel op de lange termijn.

Zodra het Boostani-materiaal verkrijgbaar is, is de uitdaging rondom plastic afval nog niet volledig opgelost. Toch is het een grote stap richting een duurzame toekomst.

Meer over Boostani en contactgegevens voor feedback en potentiële samenwerkingen vindt u op www.boostani.info.

Lees meer op de website van Brightlands