Roermond op zoek naar nieuwe winkels voor binnenstad

Print
Roermond op zoek naar nieuwe winkels voor binnenstad

Het leegstaand pand van de V&D in Roermond. Afbeelding: De Limburger

Roermond gaat zelf de boer om nieuwe onderscheidende winkel- of horecaformules binnen te halen voor leegstaande panden in het centrum.

Daartoe heeft de gemeente een speciale acquisiteur aangetrokken, die onder meer voor Den Haag actief is geweest. Roermond heeft zich ten doel gesteld in een jaar tijd zo’n vijftien tot twintig 'nieuwkomers' aan te trekken, laat verantwoordelijk wethouder Angely Waajen weten. De Hamstraat en het pand van de voormalige V&D hebben daarbij de hoogste prioriteit.

Beleving
Roermond heeft tot dusver nooit zelf actief de markt benaderd als het ging om de invulling van de binnenstad. "In de tijd dat de bomen tot de hemel groeiden, was dat ook niet nodig", zegt Waajen. "Maar door de opkomst van online shoppen en de economische crisis is de wereld veranderd. Wil je klanten trekken, dan moet het accent veel meer op beleving."

Informatiepakket
Om de belangstelling van de retailvastgoedmarkt en (internationale) makelaarskantoren te wekken, heeft de gemeente onder de titel 'De verleiding van Roermond' een luxe informatiepakket samengesteld. Met daarin feiten en cijfers over consumentenbereik, parkeren, winkelaanbod, horeca, huurprijzen, bezoekersaantallen en dergelijke. Opmerkelijk: vorig jaar trok de binnenstad zelfs meer bezoekers (7 miljoen) dan het Designer Outlet (6 miljoen). 

"Gerenommeerde winkelketens kijken vaak naar inwoneraantal, maar dat geeft in het geval van Roermond een vertekend beeld", vindt Waajen. "We hebben weliswaar 'maar 57.000' inwoners, maar qua economische aantrekkingskracht horen we zeker tot de 100.000+ gemeenten."

Thema
Om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor zowel consumenten als investeerders en retailers heeft de gemeente een 'kernwinkelgebied' afgebakend, waarin straten geclusterd zijn naar thema. "Dat wil niet zeggen dat buiten die kern geen winkels meer mogen zitten", benadrukt de wethouder. "Aan de randen willen we juist ruimte scheppen voor  bijvoorbeeld blurring (gemengde concepten) of starters, die de huur op A-locaties doorgaans niet kunnen opbrengen. Ook dat brengt diversiteit in de binnenstad."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen