Formule 1 race in Nederland stap dichterbij

Print
Formule 1 race in Nederland stap dichterbij

Afbeelding: ANP

De kans op een terugkeer van de Grand Prix van Nederland is gegroeid. Het TT-circuit van Assen is vorige week gekeurd door Charlie Whiting, de wedstrijdleider in de Formule 1, en Whiting heeft een positieve beoordeling afgegeven.

Whiting was onder de indruk van het circuit, maar er moeten nog wel enkele kleine aanpassingen gedaan worden aan onder meer kerbstones en vangrails. Volgens Arjen Bos, directeur van TT-circuit, is er een belangrijke stap gezet naar een race in Nederland. "De Strubbebocht moet nog iets breder worden, zodat coureurs meerdere lijnen kunnen rijden", zo zegt Bos tegenover de NOS. "De bocht Veenslang mag iets langer voor de Formule 1, zodat het DRS-systeem kan worden ingezet. Er ligt al extra asfalt dus dat is een kleine ingreep." Kosten
De kosten voor dit alles zouden tussen de één a twee miljoen euro liggen zegt Bos. "Dat moet in één winter te realiseren zijn." Daarmee kan Assen een Formule 1-licentie verkrijgen. Binnenkort bezoekt het Formule 1-bestuur Assen om te kijken of de accommodaties ook voldoende zijn. 

20 miljoen euro
Om de Grand Prix uiteindelijk te mogen organiseren zou er een bedrag van rond de 20 miljoen euro betaald moeten worden aan de F1-organisatie. Uiteraard moet er ook een plek zijn op de wedstrijdkalender.

Circuit van Zandvoort
Ook het circuit van Zandvoort wil de Formule 1 graag terug naar Nederland halen. De race werd tot 1985 gehouden op Zandvoort, maar verdween toen van de kalender. Uit een haalbaarheidsonderzoek bleek dat de rentree mogelijk is. Volgens het onderzoek zijn er 'geen onoverkomelijke technische, organisatorische of logistieke knelpunten' die de komst van de Formule 1 onmogelijk maken. Echter is er nog niet door de FIA en de Formule 1 gekeken naar eventuele aanpassingen van het circuit en de accommodaties.