Nieuwe optochtjury in Sittard incognito langs de route

Print
Nieuwe optochtjury in Sittard incognito langs de route

Beeld uit een eerdere optocht in Sittard. Afbeelding: De Limburger

Na alle tumult en bonje van de voorbije weken heeft Sittard weer een optochtjury, aan de vooravond van carnaval. Het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ), dat de stadsoptocht en kinderstoet organiseert, heeft in recordtijd veertien nieuwe juryleden weten te strikken.

Opvallend: de ploeg gaat incognito te werk, zo bevestigt OKZ-voorzitter Peet van Erp. "Op eigen verzoek zijn de juryleden niet als zodanig herkenbaar, ze posteren zich verkleed langs de route tussen het publiek.”

Conflict
De vorige jury, die onlangs na een hoog opgelaaid conflict met het OKZ collectief is opgestapt, was met badges en andere attributen duidelijk herkenbaar voor optochtdeelnemers en toeschouwers.

Van Erp bestempelt de nieuwe jury als een ‘fris en ambitieus’ team. "Dat uiteraard onafhankelijk opereert, maar dat ook openstaat voor vernieuwing. En dat qua gemiddelde leeftijd (46 jaar, red.) een goede afspiegeling vormt van het optochtpubliek. Bovendien bestaat de ploeg uit bijna evenveel vrouwen als mannen", voegt Van Erp eraan toe.

Bekende Sittardenaren
Wie er zitting hebben in de nieuwe jury, wil de 52-jarige oud-stadsprins niet kwijt. "Omdat we dat zo hebben afgesproken. Er zitten bekende Sittardenaren tussen, maar ook inwoners van Geleen en een paar kerkdorpen in de omgeving.”

De vorige jury, die uit achttien leden bestond onder wie streekhistoricus Harry Strijkers, stapte enkele weken geleden en bloc op. De leden beschuldigden het OKZ van ‘verregaande inmenging’ in hun werkwijze en bevoegdheden.

'Te ouderwets'
In de ogen van het OKZ opereerde de jury – waarvan de gemiddelde leeftijd ruim boven de 60 jaar lag – te ‘ouderwets en conservatief’ en had ze geen oog voor vernieuwing. „De bemoeienis ging steeds verder. Het werden dictaten, het móest en zou anders. Volstrekt onacceptabel. Een jury moet te allen tijde onbevooroordeeld te werk kunnen gaan”, zo verklaarde huisarts Fons Alberts namens de opgestapte juryleden eerder deze maand tegenover De Limburger.

Twee tongen
In een reactie op het aantreden van de nieuwe optochtjury stelt Alberts dat het OKZ ‘overduidelijk met twee tongen spreekt’. "Vooral het dubbelhartig optreden van de voorzitter treft ons zeer. Voor de bühne is hij de redelijkheid zelve, maar intussen mengde hij zich in zaken die alleen de jury aangaan. Hij nam bikkelharde standpunten in."

Integriteit
Alberts zegt zwart op wit te kunnen aantonen dat het OKZ de ‘deskundigheid, integriteit en autonomie’ van de opgestapte jury ter discussie heeft gesteld. "Gelukkig is het belang van carnaval vele malen groter dan dat van een jury. Wij wensen de nieuwe ploeg veel succes.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen