IN BEELD: De Brug

Print
IN BEELD: De Brug

Afbeelding: REUTERS/Dado Ruvic

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Openbaring
Het is druk boven op de brug. Dat het koud is, zie je aan de dikke jassen, mutsen en petten. De mensen wachten ontspannen op wat komen gaat. Mobieltjes in de aanslag om te filmen en foto’s te maken natuurlijk.

Op de linkervlag staat het wapen van de stad waar deze foto is gemaakt: Visegrad in Bosnië-Herzegovina. De rechtervlag verwijst naar de Servische orthodoxe kerk. De mannen staan op een provisorisch aangelegde steiger. Met touwen worden de delen aan elkaar gehouden. Zouden ze wachten op de start van de zwemwedstrijd? Die zal dan toch voor recreanten zijn, de mannen zien er niet echt uit als afgetrainde wedstrijdzwemmers. De tweede man van rechts geeft aan: ‘Wel achter deze lijn blijven, jongens.’ De jongeman in het midden houdt zijn edele delen warm en links doet iemand een poging om aan het koude water te wennen. Slechts twee mannen hebben een tatoeage, een heeft een badmuts op en wat dacht u van de te krappe Speedo?

De brug op de foto is een monument. Het is de Mehmed Pasa Sokolovicbrug en stamt uit de tijd van het Ottomaanse rijk. Eind 16de eeuw werd de brug gebouwd door architect Mimar Sinan Koca en hij staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De brug kwam in de jaren ’90 ook in het nieuws. Tijdens de oorlog in Joegoslavië begingen de troepen van Radovan Karadzic in Visegrad ernstige oorlogsmisdaden en etnische zuiveringen. In mei 1992 werden honderden burgers vermoord op de oude brug en in de rivier gedumpt. Mensen die de liquidaties wilden ontvluchten, sprongen van de brug en probeerde weg te zwemmen.

Op 19 januari wordt door de orthodox-christenen ‘drie koningen’ (Epiphany) gevierd. Per land en regio zijn de tradities anders, maar het is wel de bedoeling dat de gelovigen zich onderdompelen in open water. Als eerbetoon aan de doop van Christus in de rivier de Jordaan. In Visegrad is op honderd meter afstand van de brug een kabel over de rivier de Drina gespannen. Daaraan is in het midden een kruis bevestigd. De mannen zwemmen om het hardst naar het kruis. De winnaar mag het kruis weer naar de kerk brengen. Dus toch een wedstrijd.

Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl