Nieuwe Poolse supermarkt naar Kerkrade

Print
Nieuwe Poolse supermarkt naar Kerkrade

Een vestiging van Groszek in Den Haag. Afbeelding: Facebook

Een vleugje Polen in Kerkrade. Groszek Market, de supermarkt die vooral Poolse etenswaar en drankjes verkoopt, vestigt zich in de wijk Terwinselen. Het wordt na Rotterdam, Den Haag en Boxtel de vierde Groszek-vestiging in ons land.

Groszek Market heeft bij Boek & Offermans Makelaars een huurcontract getekend voor 445 vierkante meter winkelruimte en 55 vierkante meter magazijnruimte in een voormalige buurtsuper aan de Piusstraat in Kerkrade. De winkel wordt eerst ingrijpend verbouwd voordat de deuren in het voorjaar open zullen gaan.

Erwt
Groszek, wat vertaald ‘erwt’ betekent, is al sinds 2015 actief in Nederland. De keten maakt in Polen deel uit van de Eurocash Group en heeft inmiddels een netwerk van ruim 1700 filialen, waaronder enkele in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland. Die worden allemaal gerund door franchisenemers. Een gemiddelde winkel telt ongeveer zes werknemers.

De supermarktformule is gespecialiseerd in de verkoop van een breed assortiment aan typisch Oost-Europese producten: Pools bier, worsten, boter, koffie, conserven, lekkernijen, maar ook cosmetica en shampoo’s. Daarnaast vers vlees, brood en zuivel.

Bakkerij
Groszek beschikt in Nederland over een eigen bakkerij. Ook pendelen iedere week vrachtwagens tussen Polen en Nederland om verse levensmiddelen te brengen. De keten onderscheidt zich van andere Poolse winkels door zijn scherpe prijzen en de veelheid aan producten.

Groszek probeert net als bijvoorbeeld de Turkse, Surinaamse en Aziatische supermarkten een zeker marktaandeel te veroveren.

Enclave
De winkelketen is in Limburg neergestreken om de grote Poolse enclave in de euregio te kunnen voorzien van producten uit eigen land.

De laatste jaren is het aandeel Poolse werknemers fors gegroeid. Ze zijn veelal werkzaam in de bouw, de glastuinbouw, maar ook in de vele grote distributiecentra die aan beide kanten van de grens zijn geland.