Provinciebestuur heeft alle begrip voor flop pretpark

Print
Provinciebestuur heeft alle begrip voor flop pretpark

Afbeelding: MGL

Het provinciebestuur staat nog altijd pal achter pretparkbaas Jean Gelissen. Ook nu Nature Wonder World met een hoop commotie op een flop is uitgedraaid.

Het besluit van ondernemer Jean Gelissen om te stoppen met zijn plan voor pretpark Nature Wonder World (NWW) en de verklaring dat dit allemaal aan politiek Brunssum te wijten is, kan nog steeds op alle steun rekenen van het provinciebestuur. "Ik weet niet of u de politieke situatie in Brunssum heeft gevolgd en gezien heeft hoe over dit project gesproken is?", hield gedeputeerde Eric Geurts Provinciale Staten vrijdag voor. "We hebben het hier over een hardwerkende ondernemer die een groot deel van zijn eigen vermogen in het project zou steken. Hij kwam op het punt dat hij zich afvroeg: ‘Is dit nog wel de partner bij wie ik het aandurf mijn zuurverdiende geld in te steken?’ Wij hebben begrip voor dit standpunt."

Verontwaardiging
Over de gang van zaken ontstond onlangs een hoop publieke verontwaardiging. Overheden bleken ruim een miljoen in de voorbereidingen te hebben gestoken. Maar nooit is aangetoond of het allemaal wel haalbaar is omdat Gelissen nog geen enkele toezegging had van partijen om de bouw te financieren. Die financiering was een zaak van Gelissen, daar stond de provincie buiten. Zo stond ook op papier in alle afspraken en subsidievoorwaarden die de provincie heeft gesteld, reageerde Geurts gisteren op kritische vragen van partijen.

Niet objectief
Het college wordt door GroenLinks en de PVV verweten te close te zijn geraakt met Gelissen. Voor hij gedeputeerde werd, stond Geurts als wethouder van Brunssum al aan de wieg van NWW. "Er is  te weinig afstand gehouden, waardoor het project niet meer objectief beoordeeld kon worden", vindt Statenlid Donald Fijnje (PVV). "De risico’s zijn niet goed ingeschat." Gedeputeerde Ger Koopmans, ook belast met het pretpark, sprak dat tegen. Er zaten juist twee bestuurders op het dossier "omdat Geurts altijd een dragende factor achter het project is geweest. Daarom kwam er iemand  bij die een afstandelijke rol had."

Van Rey
Statenleden konden vooraf Gelissens bedrijfsplan, onder geheimhouding, inzien. Dat zag er goed uit, vonden het CDA en de Volkspartij Limburg, zonder er inhoudelijk op in te gaan. Jos van Rey: "Je moet ondernemers hebben die verder willen kijken dan de komende tien jaar. Dit was een unieke kans om de regio op de kaart te zetten. Het is bijzonder jammer dat het niet doorgaat."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen