Het is nog steeds gevaarlijk in de bossen

Print
Het is nog steeds gevaarlijk in de bossen

Opruimwerk in een bos bij Lomm. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Blijf voorzichtig in de bossen. Kijk vaak omhoog. Houd losse takken in de gaten en blijf weg bij bomen die al om zijn gewaaid, zeggen Staatsbosbeheer en stichting Limburgs Landschap.

Nee, dit is zeker niet het meest veilige moment om een wandeling te maken in een Noord-Limburgs bos. Toch wil Andy Liebrand van Staatsbosbeheer ‘zijn’ bos openhouden voor recreanten. Ook al liggen er sinds de storm van vorige week donderdag op veel paden nog steeds omgevallen bomen en hangen er overal nog grote takken los.

Opruimen
"Er is hard gewerkt om alles op te ruimen maar alleen de grote boswegen zijn klaar. Gespecialiseerde bedrijven moeten al die omgewaaide bomen van de paden halen. Het is gevaarlijk om zonder verstand van zaken in een boom te zagen die om ligt. Het hout kan op spanning staan en uit elkaar klappen."

Maand werk
Henk Heijligers van het Limburgs Landschap: "Naar schatting heeft de storm in de Noord-Limburgse bossen die wij beheren - ruwweg een paar duizend hectare in het Maasduinengebied- 12.500 tot 15.000 bomen omgegooid. Daarvan ligt 20 procent op wegen en paden. Het duurt nog een maand voordat we alles hebben opgeruimd." Staatsbosbeheer heeft ook nog een maand werk. Hoewel de Noord-Limburgse bossen in die tijd niet dichtgaan, wat wel gebeurt met het bos in de Duitse grensgemeente Brüggen, roepen Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer ‘hun’ recreanten nadrukkelijk op om zeer waakzaam te zijn.

Begonnen
Liebrand: "Mensen moeten zich er wel van bewust zijn dat we nog maar net zijn begonnen met het vrijmaken van de wandelroutes en dat ze bij omgevallen bomen weg moeten blijven. Blijf ook niet naar de grond kijken. Het gevaar zit ’m in de lucht. Er kunnen nog steeds zware takken naar beneden vallen. Loop ook niet onder hangende takken door. Kwestie van je gezond verstand gebruiken, dan is er niets aan de hand. Het is immers ook best mooi om te zien wat zo’n storm kan aanrichten in een bos. Die aanblik willen we de mensen niet onthouden. Maar laat dan bijvoorbeeld geen kinderen op omgevallen bomen klimmen."

Verstand
Ook het Limburgs Landschap gaat ervan uit dat mensen hun gezond verstand gebruiken als ze nu door het bos wandelen. "Wandel met beleid", zegt ­Heijligers. "Een tak hoeft niet zo groot te zijn om veel schade aan te richten als ’ie valt."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen