Parlement Benelux wil vaart achter Einsteintelescoop

Print
Parlement Benelux wil vaart achter Einsteintelescoop

Een impressie van de Einstein Telescope. Afbeelding: DL

Er moet meer haast gemaakt worden met het binnenhalen van de Einsteintelescoop. Dat vindt het Benelux-parlement, het vertegenwoordigend orgaan van de landen.

Het Zuid-Limburgse Heuvelland is samen met Sardinië en een streek in Roemenië in de race voor de Einsteintelescoop.

Dat is een onderzoeksproject waarmee zwaartekrachtgolven gemeten worden. Er is een miljardeninvestering mee gemoeid en het project kan duizend directe banen opleveren.

In gevaar
Het plan dreigde in gevaar te komen omdat over de grens in het Belgische Geuldal een zinkmijn heropend zou worden. Die twee gaan niet samen, zeggen experts. Nu de plannen voor de mijn voorlopig stilliggen, moeten de regeringen van de Benelux-landen snel zorgen voor een ‘bidbook’ waarmee Zuid-Limburg de anderen kan overtreffen, vindt het parlement.

Eerder is gezegd dat pas in 2020 een besluit genomen zal worden over de definitieve locatie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen