Wie heeft een nier voor doodzieke Michael? 'We zullen je eeuwig dankbaar zijn'

Print
Wie heeft een nier voor doodzieke Michael? 'We zullen je eeuwig dankbaar zijn'

Afbeelding: Facebook Jill Evers

Jill Evers is ten einde raad. Al vier jaar staat haar man Michael op de wachtlijst voor een nieuwe nier, maar nog altijd zonder resultaat. Via Facebook vraagt ze nu om hulp. "We zullen je eeuwig dankbaar zijn."

2013 begon nog zo goed voor Jill en Michael met de geboorte van zoon Ian. Maar in de tweede helft van dat jaar begon een nachtmerrie waar Jill en Michael maar niet uit lijken te komen. 

10 procent 
"Hij kreeg vage klachten", begint Jill. "Tijdens een bezoek aan de huisarts kregen we te horen dat Michael maar eens moest gaan afvallen. De klachten bleven echter. In december besloten we om bloed te prikken. Een dag later al werden we gebeld met het nieuws dat Michael nog maar 10 procent nierfunctie had. De nieren bleken helemaal verschrompeld en er was geen kans op herstel. Onze wereld stond op de kop."

Aan de hand van een streng dieet heeft Michael het gevreesde dialyseren (zuiveren van het bloed) tot april 2014 weten uit te stellen. Een longontsteking was uiteindelijk funest waardoor dialyse een feit werd. Inmiddels hangt Michael drie keer per week 4.5 uur per sessie aan de dialyse. "Als Michael dat niet doet, is hij binnen een paar weken dood. Ze noemen het niet voor niets uitstellen van de dood."

Loodzwaar
Jill legt uit dat de sessies loodzwaar zijn voor haar man. "Michael is helemaal gesloopt als hij van de apparatuur afkomt. Wij hebben een eigen bedrijf, maar er zijn soms dagen dat hij niet kan werken. Dan neem ik het over. Hij baalt er enorm van als hij niet kan werken."

Michael staat inmiddels al bijna vier jaar op een wachtlijst voor een donornier. Tot nog toe heeft zich niemand gemeld die 100% matchte. Volgens Jill klopt er niets van het wachtsysteem. "Het kan goed zijn dat iemand die een half jaar op die lijst staat, een nieuwe nier krijgt als diegene 100% matcht met een donor. Maar wij doen het ook voor 95%."

Facebook
Jill is het wachten beu en besloot onlangs om een oproep op Facebook te plaatsen. Haar post werd inmiddels bijna 900 keer gedeeld. Tot grote vreugde meldden zich in de dagen daarna een aantal mensen die graag een nier aan Michael willen afstaan. "Een man uit Haarlem heeft woensdag al een gesprek in het ziekenhuis van Maastricht. Hij heeft dezelfde bloedgroep als Michael. We hopen dat dit iets wordt. Michael is pas 34. Ik wil hem nog langer in mijn leven."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →