Seksuele misdragingen leiden tot val van VVD-burgemeester

Print
Seksuele misdragingen leiden tot val van VVD-burgemeester

Burgemeester Stefan Huisman tijdens een raadsvergadering, geflankeerd door de toenmalige raadsgriffier. Afbeelding: AD/Charlotte Akkermans

VVD-burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout is opgestapt omdat meerdere vrouwen hem betichten van seksuele misdragingen.

Nadat hij afgelopen vrijdag plotseling aftrad, hebben diverse vrouwen gemeld dat ze in de afgelopen jaren het slachtoffer zijn geweest van deze vorm van ‘grensoverschrijdend gedrag’ door Huisman. 

Te veel alcohol
Huisman gaf twee redenen voor zijn abrupte vertrek: hij zou tijdens een personeelsfeest te veel alcohol hebben gedronken terwijl hij piketdienst had én er zijn ‘verklaringen’ afgelegd door mensen die zich ‘beschadigd kunnen voelen voor zijn grensoverschrijdende gedrag’. Wie die verklaringen heeft afgelegd, bij wie en wat daar in staat, is overigens nog niet duidelijk.

Met name dat laatste heeft vragen opgeroepen, maar intussen blijkt dat de burgemeester zich heeft bezondigd aan seksueel laakbaar gedrag. BN DeStem heeft diverse vrouwen gesproken die onafhankelijk van elkaar verklaren dat ze door Huisman zijn betast. Er zijn getuigen die zeggen dat het vaker is gebeurd. 

Druppel
Gebeurtenissen tijdens het feest bij de ijsbaan op de Markt in december zouden de druppel zijn die de emmer heeft doen overlopen. "Het is toch bizar dat iemand in zo’n publieke functie jarenlang met dit gedrag is weggekomen’’, zegt een van de vrouwen die Huismans gedrag aan den lijve heeft ondervonden.

Afgezien van een korte verklaring heeft de burgemeester, ondanks verschillende verzoeken, besloten om zijn kant van het verhaal niet naar buiten te brengen.

Persoonlijk
Hetzelfde gaat op voor zowel gemeenteraad als college: ook zij hebben de afspraak gemaakt om niet met details naar buiten te treden. Alleen de vervangend-raadsvoorzitter, fractievoorzitter Walther Hoosemans van Gemeentebelangen, is aanspreekbaar. Hij beperkt zich tot de mededeling dat de val van Huisman wordt beschouwd als een persoonlijke aangelegenheid, die niet in de politieke sfeer moet worden getrokken.

De opgestapte VVD’er vervalt overigens niet meteen in de bijstand. Volgens zijn woordvoerster krijgt Huisman een uitkering op grond van ‘de wettelijke regeling’. De burgemeester wil ondanks aandringen van BN DeStem niet reageren op de beschuldigingen. Volgens zijn woordvoerster blijft hij bij zijn statement.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →