Mosasaurussen nemen afstand van toespraak spreekstalmeester

Print
Mosasaurussen nemen afstand van toespraak spreekstalmeester

Afbeelding: De Limburger

Carnavalsvereniging De Mosasaurussen van de Maastrichtse wijk Sint Pieter distantieert zich van de woorden van spreekstalmeester Marino Mahovic tijdens het uit­roepen van de nieuwe prins, twee weken geleden.

Volgens reporter/fotograaf Laurens Bouvrie kwam het betoog van Mahovic ‘er feitelijk op neer dat u wel een beetje klaar bent met het opvangen van vluchtelingen en de grenzen niet snel genoeg hermetisch afgesloten kunnen worden’, schreef hij vorige week in een open brief op Gezien.nl.

Columnist Ad van Iterson deed er nog een schepje bovenop in De Limburger van afgelopen zaterdag: ‘De toespraak zat vol extreme hardvochtigheid jegens ­alles wat van buiten komt.’ Hij eindigde zijn column met ‘Mosasaurussen, laat van u horen!’

Afstand
Die handschoen heeft de carnavalsvereniging opgepakt, zegt president Jordie Nulens. "Ad van Iterson daagde ons uit. Wij kennen onze spreker al heel lang en hij heeft het ook wel uit kunnen leggen. Maar wij hebben geen politieke mening. Wij willen iedereen die de proclamatie geïnterpreteerd heeft als beledigend, buitensluitend of aanstootgevend onze excuses aanbieden. We nemen afstand van die toespraak.”

Daar is Marino Mahovic niet zo blij mee. Zelf doet hij dat in elk geval niet. "Ik ben de spreker van de vereniging, dit is niet leuk. Waar nemen ze dan afstand van? Dat kunnen ze niet zeggen. Ik heb gezegd: ‘grenzen open, hekken dicht’ net als in dat spotje waarin de politie waarschuwt tegen woninginbraken: ‘ramen dicht, licht aan, deur op slot’."

Sprookje
Zijn toespraak wil hij niet laten lezen, maar volgens hem was het een fictief verhaal, een sprookje. "Ik ben geen racist en zo was het ook helemaal niet bedoeld.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen