'Supportersclub Oranje maakte fouten, maar is niet corrupt'

Print
'Supportersclub Oranje maakte fouten, maar is niet corrupt'

Afbeelding: AD/Vincent Jannink

De KNVB blijft samenwerken met Supportersclub Oranje. Onderzoek heeft uitgewezen dat het bestuur zich niet verrijkt heeft met geld van voetbalfans.

Het bestuur van Supportersclub Oranje heeft boekhoudkundige fouten gemaakt, maar zich niet verrijkt met het geld van de tienduizenden fans. Dat concludeert onderzoeksbureau Hermes Advisory in een rapport. De KNVB onderschrijft de conclusies.

In opspraak
Het driekoppige bestuur van de Supportersclub Oranje raakte vorig jaar in opspraak na een artikel op onderzoekssite Follow The Money waarin werd beweerd dat de bestuursleden contributiegeld in eigen zakken staken. Met name Theo Pouw, in 1995 oprichter en nog steeds penningmeester, was de gebeten hond. Hij zou zichzelf 10.000 euro per maand toeschuiven en zakelijke feestjes die niks met voetbal te maken hebben, bekostigen met supportersgeld.

Hermes Advisory, een expertisebureau op het gebied van juridische geschillen, lichtte daarna de hele boekhouding door en concludeert nu dat geen sprake is van zelfverrijking.

Wedstrijdtickets
De KNVB onderschrijft de conclusies van registeraccountant Inge-Lisa Toxopeus. "De resultaten in het rapport geven voor ons geen aanleiding de samenwerking met de supportersclub op te zeggen", zegt Daan Schippers van de KNVB. Onder meer voor de distributie van wedstrijdtickets werkt de KNVB samen met de Supportersclub Oranje.

Volgens Toxopeus heeft de Supportersclub voldaan aan de wettelijk verplichte verslaglegging van de financiën, zijn er geen uitgaven gevonden die niet stroken met de statuten van de Supportersclub en waren op het 20-jarig jubileumfeest van de Supportersclub 108 mensen uitgenodigd onder wie ‘slechts’ zes zakenrelaties van de bestuursleden.

'Leuke uitstapjes'
Door een fout in de boekhouding over het seizoen 2015-2016 is volgens Toxopeus het beeld ontstaan dat een ton zou zijn uitgegeven aan ‘leuke uitstapjes voor het bestuur’. Volgens haar is dat niet het geval. Ook is tot eind 2016 niet bijgehouden met welke relaties het bestuur af en toe ging dineren. Daardoor kan nu niet worden vastgesteld of elk etentje verantwoord was. Voor een bedrag van 9.135 euro waren de gegevens niet meer te achterhalen. De bestuursleden zullen dat bedrag uit eigen zak aanvullen om de boekhouding in orde te maken.

"Ook om aan álle twijfel een einde te maken’’, zegt Hans Koets, advocaat van de Supportersclub die zich nog steeds ergert aan de publicatie van Follow The Money. "De bestuursleden zijn neergezet als criminelen, terwijl Follow The Money nóóit met ons in gesprek wilde gaan.’’

Ongeloofwaardig
Eric Smit van Follow The Money noemt de conclusies ‘volstrekt ongeloofwaardig’ omdat het rapport niet openbaar wordt gemaakt.