LVK-winnaar: 'We hielden geen moment rekening met winst'

Print
LVK-winnaar: 'We hielden geen moment rekening met winst'

Afbeelding: Jeroen Kuit

Ze waren de favoriet van de jury samengesteld uit zaate herremeniekes. Verklaarbaar, want daar gaat het winnende LVK-liedje van Spik & Span ook over. "We hebben geen moment rekening gehouden met winst", aldus Jo Huijnen van het duo uit Susteren.

Het loopt tegen enen zaterdagmiddag en de live-uitzending van L1 vanuit de huiskamer van de familie Huijnen in Susteren loopt op haar eind, als Niek Dirkx en Jo Huijnen hun LVK-winnaar Blieve! nog een keer vertolken. Niet meezingend met de plaat deze keer, maar unplugged. Jo Huijnen op akoestische gitaar en twee zangstemmen. Zo moet het liedje geklonken hebben direct na de embryonale fase, ergens in november. "Zo lang is het ook geleden dat ik het voor het laatst op gitaar heb gespeeld", zegt Huijnen. De paar verkeerde akkoorden zijn hem bij deze vergeven. Wat opvalt, is dat het nummer ook zonder allerlei productionele poeha kaarsrecht overeind blijft en de bomvolle huiskamer gaat hoorbaar voor alle meeluisterende Limburgers nog maar een keertje uit zijn bol.

Afscheid
Toch zit er een heel verhaal achter de conceptie. Zo namen Spik & Span afscheid van Bas Keltjens en Mark van Mullekom, de componisten van hun vorige twee winnende LVK-liedjes. "Tsja, wij wilden geen uptempo nummer deze keer en de inspiratie bleef een beetje achter. De tijd begon te dringen en toen zijn we teruggevallen op onze oude sound", vertelt Jo Huijnen als hij eventjes aan de drukte kan ontsnappen. Want voor de samenwerking met de componisten schreven Dirkx en Huijnen hun eigen liedjes. "Samenwerken is ook concessies doen. Nu gaan we met de muziek veel dieper. Die is meer van ons. Ik vergelijk het wel eens met op concours gaan. Als dirigent heb ik de schurft aan verplichte werken, omdat je je die naar mijn gevoel niet echt eigen kunt maken."

Combinatie
Luisterend naar de unplugged versie, rijst de vraag waarom er een Kölsche rockballad van is gemaakt. "Die stijl hadden we nog niet in ons repertoire", is het nuchtere antwoord van Huijnen. "Het is een combinatie van luisterliedje en ballade. De bridge, waar we overgaan naar polka, maakt het carnavalesk. Zo wordt het een beetje een Frans Pollux-nummer. De tekst is bij ons altijd zweten, die moet vooral dicht bij ons staan. Ik ben het met je eens dat je de invloeden van Bas Keltjens terughoort, maar vergeet niet dat wij ook aandeel hadden in de teksten van Bas. Wat ik vooral leuk vind, is dat muzikanten een winnaar in Blieve! hoorden. Het zit best listig in elkaar met op het eind liefst vier zanglijnen door elkaar. En dat we winnen bij de jury van de zaate herremeniekes is eigenlijk wel logisch, want daar gaat het nummer over. Net op het moment dat ze ons naar buiten willen vegen, komt er een zaate herremenie binnen en wordt het weer even gezellig." Ook bepalend voor het succes zijn volgens de zanger het meezingstuk, waardoor het liedje niet inzakt, en de toonsoort waarin het nummer komt te staan na de modulatie. "Daarin klinkt het geweldig. Toevallig vallen al die dingen dan samen."

Herremeniekes
Behalve bij de herremeniekes weet Blieve! bij geen andere jury te winnen. Maar kent ook geen echte ‘wegtrekkers’, zoals andere favorieten. Gedoodverfde winnaar Droeëme met de oeëge oop scoort met name bij de voormalig LVK-finalisten te weinig om ondanks tweemaal 16 punten nog te kunnen winnen. Hetzelfde lot treft De tied vaan us leve! bij de zaate herremeniekes en Maa Maa Maa Maa bij het sms’ende volk. Elf punten is de laagste score voor Blieve!. De geschiedenis leert dat je dan een goede kans maakt op de winst. "Toch had ik dat helemaal niet in de gaten. In de artiestenruimte kregen we alles niet zo goed mee en ik was er al van uitgegaan dat Maa Maa Maa Maa zou gaan winnen", vertelt Huijnen, die op het moment suprême net een pilsje aan het bestellen was.

Genieten
"Omdat we al tweemaal gewonnen hadden, waren we daar ook helemaal niet zo mee bezig. Deze keer was genieten belangrijker. Niet winnen heeft voor ons ook geen invloed op het aantal optredens. De agenda ligt al helemaal vast. We treden maximaal driemaal per dag op en meer nemen we niet aan. Zo houden we het leuk voor onszelf en ook voor het publiek. Dat krijgt in elk geval altijd een kwalitatief goed optreden", aldus Huijnen.

Winnen moet wel voor een grote dosis adrenaline zorgen, want aan Huijnen valt niet te zien dat hij een ultrakorte nacht achter de rug heeft. "Rond half vier ging ik naar bed en om half zeven al op om de rotzooi een beetje op te ruimen, voordat al het bezoek weer binnenkomt. Gelukkig zijn de buren dat al allemaal gewend en had ik ze vannacht nog op de hoogte kunnen brengen. Hoe we dan op korte termijn de vlaaien en zo hebben geregeld? Op de terugweg vanuit Kessel naar Susteren. De bakker zat toevallig bij ons in de bus."