'Babyfluisteraar' Derek Ogilvie trekt volle zalen in Limburg

Print
'Babyfluisteraar' Derek Ogilvie trekt volle zalen in Limburg

Derek Ogilvie in de kleedkamer. Afbeelding: Johannes Timmermans

Zelfbenoemd medium en babyfluisteraar Derek Ogilvie is na twee jaar afwezigheid weer terug in Nederland. Hij blijkt nog altijd populair. In Brikke Oave in Brunssum trekt hij volle zalen.

"Heb jij het haar van je moeder gedaan toen ze was overleden? En er is ook iets met lippenstift", zegt Derek Ogilvie. De vrouw knikt instemmend en zegt snikkend: "Ik heb toen haar haar gedaan en lippenstift opgedaan.” De zaal klapt. De moeder heette Lilian in plaats van Linda, maar verder zat Ogilvie goed.

Dat het zelfbenoemd medium uit Schotland nog altijd populair is, blijkt afgelopen weekend in Brikke Oave in Brunssum. Twee keer is de zaal met 450 plekken uitverkocht. Toch is er afgelopen jaren ook veel kritiek geweest. Sceptici zeggen dat hij technieken zoals koud lezen gebruikt. Dat is een veelgebruikte methode om de indruk te wekken veel van iemand te weten en jezelf snel te corrigeren nadat je iets fout hebben ­geraden.

Vrouw
Van de bezoekers is zeker 90 procent vrouw. "Ik denk dat wij er meer voor openstaan dan mannen", zegt een vrouw vooraf. Ze wil niet met haar naam genoemd worden. Net als een vrouw even verderop. Zij is overtuigd van de gave van Ogilvie: "Ik heb ooit in Maastricht een reading van hem gehad. Hij kon zelfs vertellen welke vazen bij oma voor de ruit hadden gestaan, hoe ze stonden en welke kleur ze hadden."

Ineens gaat het licht uit, de show begint. Onder het toepasselijke nummer Can you feel it van The Jacksons komt Ogilvie dansend de zaal in. Terwijl hij op zijn sokken langs het publiek loopt, probeert hij contact te zoeken met het hiernamaals. Een tolk vertaalt alles. Voor de pauze loopt het nog wat stroef.

Aap
Zo vraagt hij een groepje vrouwen op de laatste rij naar een aap. Maar ze hebben geen flauw idee. Een van de weinige mannen in de zaal bezorgt hij een rood hoofd door te melden dat de man een affaire heeft. Maar dat blijkt een van de vele grappen. Na de pauze krijgt Ogilvie het publiek mee zodra hij contact zegt te leggen met Tim. Hij zou overleden zijn en zijn nek laten zien.

Verbaasd
Hij komt een rij verder uit bij een vrouw wiens man Jim zich heeft verhangen. Ze is zichtbaar geëmotioneerd. Ook ziet hij een treinspoor. En dat klopt, het gebeurde bij het spoor. Daarna vraagt hij een vrouw of ze deze week twee mensen ontslagen heeft. "Dat klopt", zegt ze verbaasd. "Het gaat moeilijk met het taxi­bedrijf. Ik heb dat inderdaad tegen ze gezegd, maar ben erop teruggekomen." Na afloop moeten veel mensen alles even laten bezinken. Twee vrouwen zijn er op de trap nog niet uit.

Ziekten
"Dat van dat taxibedrijf kan hij echt niet weten. Dat vind je niet op Google”, zegt de een. "Nou, hij is wel veel aan het ­raden. En hij vroeg vaak naar ziekten die heel veel mensen hebben", zegt de ander. "Ach ja, waar of niet, we hebben ons in ieder ­geval kostelijk geamuseerd.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen