Venlo heeft eindelijk prins Herm I (interview)

Print
Venlo heeft eindelijk prins Herm I (interview)

Afbeelding: Le Giessen

Tegelen - Het is de prins waar Venlo al heel lang op wacht. 2018 is het jaar waarin Herm Pollux ook daadwerkelijk prins Herm I (61) van Jocus is, met als adjudanten Roel Wienen (56) en Wim Ramakers (64).

Herm Pollux had zelf de hoop al opgegeven. Jarenlang werd hij genoemd als ideale prins carnaval van Venlo, maar het leek bij een eeuwige belofte te blijven. "Toen ik zestig jaar werd, wist ik zeker dat ik nooit meer prins zou worden. Hooguit nog een keer in De Beerendonck", zegt de 61-jarige prins Herm I vlak na zijn uitkomen.

Wachten
Aan het lange wachten kwam in september een einde toen Pollux alsnog de vraag kreeg om prins te worden. Dat zijn vrienden Roel Wienen (fiscaal jurist en onder andere penningmeester van VVV) en slager Wim Ramakers als adjudant naast hem zouden staan, stond voor hem al jaren vast. Waar voorafgaand aan het Hofbal nog weleens de vraag werd gesteld of de nieuwe Venlose prins carnaval niet zou worden overschaduwd door zijn voorganger Lex Uiting die met zijn documentaire volle bioscoopzalen trekt, kan nu worden gesteld dat daar geen sprake van is. Prins Herm I hoeft daarvoor niets geks te doen, alleen maar prins Herm I te zijn. Als buuttereedner, zanger van carnavalsliedjes, medeorganisator van de Blauwe Zaoterdaag, oud-ceremoniemeester van Jocus, acteur in Venlose Revues en het Volks­theater Frans Boermans en drijvende kracht achter het informele carnavalsgezelschap De Waus geeft hij immers al jaren kleur aan de Venlose vastelaovend. Het prinsschap is daarvan de bekroning.

Wausloop
Voor Pollux restte nog één probleem: de Wausloop. Iedere zaterdag voor gekke maandag wandelt De Waus naar Velden om daar een worst voor goed weer aan te bieden. Precies op het moment dat de nieuwe prins ook intern aan de raad van elf van Jocus wordt voorgesteld. "Meelopen was dus geen optie, maar afzeggen zou te zeer opvallen. Dus heb ik donderdag mijn been in het gips laten zetten", zegt Herm I. Op Facebook werd de foto van het ingegipste been van Pollux een hit. Bedoeld als afleidingsmanoeuvre, maar voor velen een aanwijzing dat het weleens het jaar van prins Herm kon worden. De prins zelf moest voor zijn uitkomen eerst nog naar zijn kleinzoon. "Bij mijn afscheid van de Joekscommissie van Jocus heb ik een scepter cadeau gekregen. Die scepter wilde ik per se als prinsenscepter. Het probleem was alleen dat ik hem aan mijn kleinzoon had gegeven om mee te spelen. Met de leugen dat het ding even naar het Jocusmuseum moest, ben ik de scepter terug gaan halen. Hij zal nu wel begrijpen waar ik hem echt voor nodig had."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen