Dag 24: Arme kinderen zijn vaker te dik

Print
Beginnende suikerziekte. Tekenen van hart- en vaatziekten. Hoge bloeddruk. Kinderen met overgewicht kampen op (soms zeer) jonge leeftijd al met de eerste tekenen van chronische ziekten. Soms met blijvende schade. Oorzaak: een ongezonde leefstijl. Dat zegt Anita Vreugdenhil. Ze is kinderarts bij COACH, het centrum voor kinderen en jong volwassenen met overgewicht van het Maastricht UMC+.

“Kinderen met overgewicht zijn niet per definitie arm. Maar kinderen uit arme gezinnen hebben wel veel vaker een ongezonde leefstijl met als gevolg overgewicht. Het verband tussen armoede en obesitas is er wel degelijk.

En kinderen hebben daar last van; lichamelijk maar ook psychisch. Ze zijn vaker vermoeid, hebben een moeilijke stoelgang of last van oprispingen. Sommigen hebben hoofdpijn, pijn in de gewrichten, slaapapneu of kunnen moeilijk soepel bewegen. Je merkt dat kinderen met overgewicht minder lekker in hun vel zitten, vaker onzeker zijn. Je ziet soms op jonge leeftijd al tekenen van beginnende suikerziekte, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.

Levensstijl
Overgewicht- of ernstig overgewicht- heeft bijna altijd te maken met een ongezonde leefstijl;  slechte voeding, onvoldoende beweging. En dat hangt toch vaak samen met de financiële situatie. Zie het als een cirkel. Armoede leidt tot slechte levensstijl, dat leidt weer tot overgewicht, wat weer kan leiden tot uitsluiting –door ziekte of vooroordelen- en dat kan weer leiden tot armoede. En zo draait de cirkel rond. En ook zien we vaak dat dat van generatie op generatie, van ouders naar hun kinderen wordt doorgegeven. Onze taak is die cirkel te doorbreken.

Dat doen we door het gedrag van ouders en kinderen stapje voor stapje proberen om te buigen naar een gezonde manier van leven. Door ze te leren over gezonde voeding. Minder ranja of cola, maar meer water. Door workshops te geven hoe je met weinig geld toch gezond kan koken bijvoorbeeld. We leren ze etiketten te lezen. Wat zit er nu eigenlijk in? Sommige ouders kunnen niet koken. Dat leren we ze ook. We merken dat ouders vaak ook niet weten wat nu gezond is en wat niet. Of het heeft geen prioriteit. Als er geen geld is, zijn ouders geneigd hun kind te verwennen met snoepjes of wat lekkers als er even wel wat geld is. En als je thuis nog 1000 andere problemen hebt, is het vaak ook niet makkelijk om anders te gaan leven.

8 maanden
En bewegen, bewegen, bewegen. Kinderen die hier komen – de jongste is 8 maanden- helpen we via ons sportprogramma. De gemeente Maastricht doet mee, MVV doet mee, het Jeugdsportfonds. Eerst bewegen de kinderen met een beweegmaatje, een student die met het kind gaat sporten, en vervolgens hopen we de kinderen over te dragen aan een sportvereniging. Dat is winst op allerlei vlakken. Het kind beweegt, maar hoort ook ergens bij. Het kan meedoen met andere kinderen.

14 procent van de kinderen in Nederland heeft overgewicht. In sommige Limburgse wijken - in bijvoorbeeld Parkstad- loopt dat zelfs op tot het dubbele. En dat zijn inderdaad de wijken met een hoog percentage arme huishoudens.

Drempel
We missen de doelgroep van mensen met overgewicht die de drempel niet over willen of durven.  De mensen die zich ervan bewust zijn dat ze ongezond leven, komen bij ons. Maar er is een groep die dat niet doet. Die willen we gaan bereiken door het programma uit het ziekenhuis te halen en bijvoorbeeld naar de scholen te brengen waar alle kinderen zijn.

Onze maatschappij maakt het absoluut niet makkelijk om gezond te leven. Bedenk maar eens hoeveel moeite je moet doen om aan gezond eten te komen? Het is bovendien nog duur ook. Het is bijna een wonder dat het 85 procent wel lukt.”

 

 

 

Terug naar Wat beweegt Limburg