Dag 26: Wat doet Heerlen tegen kinderarmoede?

© Bas Quadvlieg

De meeste kinderen in armoede wonen in Heerlen. Volgens het CBS 2200 kinderen (17 procent). Volgens de gemeente Heerlen zijn het er zelfs meer dan 4000. Een moeizame taak om dat cijfer naar beneden te krijgen. Maar volgens wethouder Peter van Zutphen (Welzijn) ‘bittere noodzaak’.

Judith Janssen

Eerst maar het goede nieuws: Het aantal huisuitzettingen is de afgelopen jaren stevig gedaald. Van 129 in 2009 naar 54 in 2017. “En daar waren nog maar een handvol kinderen bij betrokken.” Het aantal huishoudens waarbij het water werd afgesloten, daalde ook. Van 154 in 2013 naar 37 in 2017.

Ook goed nieuws zijn de dalende bijstandscijfers. Die gaan sinds 2012 ten opzichte van het landelijk gemiddelde beetje bij beetje naar beneden. Net als het aantal kinderen dat voortijdig van school gaat. Ook het gemiddelde opleidingsniveau van Heerlense kinderen gaat omhoog. “Het is in Heerlen niet alleen kommer en kwel. Het gaat langzaam beter.”

Generatie“Heerlen heeft het belang van kinderen ’boven alles’ gesteld. Het doel is overerving – dat armoede van ouders op kind gaat- te voorkomen en te doorbreken. In de stad wonen gezinnen die generatie op generatie in armoede leven. Gezinnen die niet meer het idee hebben dat het ooit nog beter zal gaan.

Dat doorbeek je allereerst via onderwijs. Door te investeren in scholen, in docenten die op een positieve manier de kinderen en ouders benaderen. In scholen die ook een plek opeisen in de keten om armoede tegen te gaan. Daarnaast via jeugdzorg. Niet voor niets hebben we een tekort op de begroting; we hebben heel veel kinderen in de stad die nu gebruik maken van jeugdzorg. Daardoor zitten we dichter op de problematiek en kunnen we er ook wat aan doen. En door in te zetten op werk.

BijstandsouderOm de gevolgen van armoede voor kinderen zo minimaal mogelijk te houden, benadert de gemeente elke bijstandsouder met informatie over eventuele ondersteuning. We leggen uit welke voorzieningen er zijn en hoe je daar gebruik van kunt maken. In het Kindpakket zijn alle voorzieningen gebundeld, zoals de mogelijkheid om een fiets te krijgen, om een pakket met nieuwe kleding en speelgoed te krijgen, maar ook stichting Leergeld – die bijvoorbeeld de ouderbijdrage vergoedt of een laptop- zit erin, net als het jeugdsportfonds, die het lidmaatschap van een sportvereniging betaalt. Daarnaast krijgen alle kinderen in Heerlen gratis schoolzwemmen.

Niet iedereen die in de bijstand zit, maakt ook gebruik van die voorzieningen. Dat zien we ook. Er is wantrouwen naar de overheid, moedeloosheid. Toch proberen we die groep op een positieve manier – niet door middel van sancties- te benaderen. Maar het is lastig soms.

JeugdwerkersKinderen waarvan de ouders onder bewind staan, hebben we niet direct in beeld. Ook niet de kinderen van arme werkenden. Maar die 4000 kinderen is een schatting van het totaal aantal kinderen. Om ook die kinderen te kunnen helpen, is het belangrijk dat we zo dicht mogelijk bij die gezinnen komen, bijvoorbeeld via jeugdwerkers of de school.

In de strijd tegen kinderarmoede schuurt de schuldhulpverlening. We zien een flinke toename van het aantal gezinnen met schulden en we zien ook dat onze kosten enorm stijgen. Alleen al het afgelopen jaar zo’n 2,5 miljoen. Wij betalen de kosten van de bewindvoering. Dat was vorig jaar 1,4 miljoen. Maar als gemeente hebben we niets te zeggen over wie het bewind uitvoert, wat die doet en voor hoe lang. Dat zou anders moeten wat mij betreft. Ook wordt er in die hulp nog teveel geredeneerd vanuit het dossier en minder vanuit de mensen. Die begrijpen soms helemaal niet waarin ze terecht komen, ook al knikken ze soms braaf van wel. Daarnaast is het de taak van de landelijke overheid om te zorgen dat mensen niet zo makkelijk in de schulden kunnen komen. Dat is nu wel.

Je hoort vaak zeggen dat als iemand arm is, of in de schulden zit dat het ‘eigen schuld’ is. Maar mensen vergeten dat het nooit de schuld is van het kind. Nooit.”

Terug naar Wat beweegt Limburg