Kritiek op Universiteit Aken voor gebruik mensen bij NO2-test

Print
Kritiek op Universiteit Aken voor gebruik mensen bij NO2-test

Het effect van uitlaatgassen van een Volkswagen Beetle TDI werd niet alleen op dieren, maar ook op mensen getest. Afbeelding: EPA / Thinkstock

De universiteit in Aken ligt onder vuur omdat daar in 2013 25 gezonde mensen zijn getest op de invloed van stikstofdioxide in de uitlaatgassen van auto’s.

Ze hebben gedurende drie uur diverse concentraties van de schadelijke stof ingeademd. Eerder werd bekend dat ook apen stikstofdioxide werd toegediend.

Distantiëren
Het onderzoek is uitgevoerd door de Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT), een researchinstituut van de gezamenlijke automerken Volkswagen, BMW en Daimler. De autobedrijven stellen dat zij zich van het onderzoek distantiëren en niets van de gehanteerde methode afwisten.

De inmiddels opgeheven EUGT heeft volgens de Süddeutsche Zeitung en Stuttgarter Zeitung de gevolgen van verschillende NO2-concentraties bij 25 jonge gezonde personen laten onderzoeken. Dat zou zijn gebeurd tussen 2012 en 2015 bij het universiteitsziekenhuis in Aken.

Sjoemeldiesel
Stikstofdioxide (NO2) is de stof waarvan Volkswagen in de Verenigde Staten jarenlang de waarden heeft gemanipuleerd opdat dieselauto’s aan de emissienormen voldeden. Volgens Thomas Kraus van de Universiteit Aken heeft dat internationale stikstofschandaal echter niets te maken met het bekritiseerde EUGT-onderzoek, vertelt hij aan de Deutsche Presse Agentur

Uit het experiment kwam volgens de Süddeutsche Zeitung naar voren dat de ingeademde NO2 "geen reactie" gaf. Het gas zou bij de proefpersonen niet tot een ontstekingsreactie in de luchtwegen hebben geleid.

Geschokt
Fabrikant Daimler zegt in een reactie in de Süddeutsche Zeitung geschokt te zijn door het onderzoek met proefpersonen. "Wij distantiëren ons expliciet van het onderzoek en de EUGT", laat het bedrijf weten. "We veroordelen de experimenten in de sterkste termen."

Daimler benadrukt in de verklaring dat het wel betrokken was bij de EUGT, maar geen invloed heeft gehad op hoe de proeven zijn opgezet. De aanpak van de EUGT "gaat in tegen onze waarden en ethische principes", stelt Daimler. Het concern gaat een uitgebreid onderzoek instellen naar de kwestie.

Apen
Vorige week werd bekend dat de EUGT ook proeven met apen heeft uitgevoerd. De dieren werden in een afgesloten ruimte blootgesteld aan uitlaatgassen. Dat onderzoek moest aantonen dat een moderne dieselauto van Volkswagen veel minder vervuilend is dan oudere auto's. Volkswagen bood zaterdag excuses aan voor die dierproeven.