Vier jaar cel voor inbraken met boor en tandenstoker

Print
Vier jaar cel voor inbraken met boor en tandenstoker

Afbeelding: iStock

Een stel uit Heerlen is veroordeeld voor een serie inbraken in de regio Parkstad vorig jaar juli en augustus.

De 37-jarige man moet vier jaar de cel in omdat hij nog in de proeftijd van een eerdere veroordeling zat. Zijn 29-jarige medeplichtige partner heeft een taakstraf en voorwaardelijke celstraf gekregen omdat ze twee jonge kinderen heeft. Die gingen soms mee tijdens hun verkenningstochten.

Boor
De man ging telkens te werk volgens de zogeheten Bulgaarse methode: met een boor en speciale trekschroeven opende en verwijderde hij de cilindersloten uit voordeuren. Na de inbraak plaatste hij een deel van het slot terug in de deur, zodat van buiten niets zichtbaar was. Opvallend is ook dat hij steeds de bovenverdieping van een woning doorzocht.

Verder heeft de man op enkele adressen een tandenstoker tussen deur en kozijn gestoken, een methode om te zien of het pand dagelijks wordt gebruikt. De twee hadden het vooral gemunt op woningen waarvan de bewoners met vakantie waren.

Tandenstoker
Twee keer is op een tandenstoker het DNA van de Heerlenaar gevonden. Het genetisch materiaal  zit in het systeem van de politie omdat de man twee keer eerder is veroordeeld. Hij zat zelfs nog in zijn proeftijd. Ook de dag voor zijn arrestatie, 18 augustus 2017, was hij nog op het inbrekerspad.

De man en vrouw hebben veelvuldig de regio verkend op potentiële inbraaklocaties. De inbraken en pogingen tot inbraak vonden plaats in Brunssum, Doenrade, Heerlen en Hoensbroek. In hun auto is een lijst met adressen in de regio gevonden met daarbij de beoordelingen ‘ok’, ‘goed’ en ‘zeker’.  De vrouw trad op als chauffeur, omdat de man geen rijbewijs heeft. Ze wachtte telkens op de man op een afgesproken plek.

Bloed
In Stein had de man in januari vorig jaar een ruit ingetikt waarna zijn bloed op een glasscherf was achtergebleven. De politie heeft het stel langere tijd geobserveerd en afgeluisterd. Ook is er een peilbaken onder hun auto geplaatst, waardoor hun bewegingen telkens te volgen waren. Over de nachtelijke ritten verklaarde hij bij de rechtbank onder meer dat hij met zijn partner rondreed op zoek naar melk voor de baby of om de baby rustig te krijgen.

De rechtbank neemt het de vrouw kwalijk dat zij op enkele tochten de twee jonge kinderen heeft meegenomen en daarmee een slecht voorbeeld voor hen is geweest. Vanwege de zorg over haar kinderen en omdat ze een bijna blanco strafblad heeft, krijgt ze een maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Hogere straf
De man heeft een strafblad van twintig pagina’s met voornamelijk vermogensdelicten, waaronder woninginbraken. Daarom valt zijn straf fors hoger uit. Ter zitting heeft hij zich opgesteld als slachtoffer van justitie, terwijl de rechtbank stelt dat de werkelijke slachtoffers de bewoners van de betreffende woningen zijn. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen