Dag 23: Een kind hoeft niets tekort te komen van 50 euro per week

Print
Dag 23: Een kind hoeft niets tekort te komen van 50 euro per week

Afbeelding: De Limburger

Een strijder tegen armoede, zo ziet ze zichzelf. Sandra Bergmans is bewindvoerder bij Novea Bewind in Koningsbosch. Ze beheert het geld van klanten, waarmee ze hun lasten betaald en daar waar nodig ook schulden aflost. Zelf leeft ze ook van 50 tot 80 euro per week. Hoe kan ik iemand dat opleggen, als ik er zelf niet van kan leven?

“Ik denk niet dat een kind met een weekbedrag van 50 euro tot 80 euro iets tekort hoeft te komen. Al denken klanten vaak van wel. Aandacht en op de kleine manieren kinderen wat extra’s geven, kan ook heel veel waard zijn. Samen een cake bakken in plaats van een cake kopen bijvoorbeeld. Is goedkoper en je doet het nog gezellig samen ook.

Kinderen hebben in wezen liever aandacht dan geld. Maar het is waar, bijna alles kost geld. En dan probeer ik de ouders op een positieve manier bij te staan om ervoor te zorgen dat de kinderen niets tekort komen.

Wortelen
Ik ga bijvoorbeeld met ouders mee naar de winkel. En ik geef ze tips mee hoe ze voor weinig geld toch een gezonde maaltijd kunnen maken. Koop groot in. Koop die 10 kilo wortelen en aardappelen. Dan eet je misschien wel de hele week hetzelfde, maar dan eet je wel gezond en goedkoop. Koop katoenen luiers en geen wegwerp. Vinden ouders niet altijd leuk om te horen, maar het scheelt gewoon geld.

Met ouders stel ik een budgetplan op. Dat doe ik bij ze thuis. En als er kinderen zijn, denken die ook mee. Wat vinden zij belangrijk? Een feestje? Een cadeautje? Ik kan de ouders niet meer geld geven dan dat er is. Maar ik kan ze wel helpen met sparen. Dat moeten ze dan van hun leefgeld doen en dus op iets anders bezuinigen. Aanvullend kan ik naar de gemeente stappen als ze een potje hebben om een kinderfeestje te organiseren.

Sociale kaart
Plannen is voor ouders die constant onder druk staan moeilijk. Datzelfde geldt voor het vinden van de juiste potjes bij diverse instanties. Er zijn heel veel voorzieningen waar mensen terecht kunnen, maar als je onder spanning staat, vind je ze niet. Het zou overigens heel goed zijn als er per gemeente een sociale kaart wordt gemaakt waar meteen te zien is, waar mensen in armoede terecht kunnen. In sommige gemeentes is dit al ingevoerd, in mijn ogen een groot succes en een goede stap richting burgers te ondersteunen in zelfredzaamheid.

Het is soms een dilemma. Het kind wordt als het ware gestraft omdat de ouders geen geld hebben. Ik, als bewindvoerder, kan geen geld vrijmaken dat er niet is. Maar tips geef ik wel. Ga naar de speeltuin, ga lekker wandelen. Gezond leven kan ook met minder geld. Ik stel menu’s samen die ik een tijdje heb gedeeld via de sociale media en dat zet ik nu voort bij mijn klanten.

Boterham
De meeste kinderen snappen heel goed wat dingen kosten. Ze horen immers vaak genoeg dat er geen geld is. En als je ze uitlegt dat het belangrijk is dat het dak boven hun hoofd, die boterham en de verwarming betaald moeten worden snappen ze dat ook. Maar je ziet ook ouders die echt last hebben van schuldgevoelens naar hun kinderen toe. Die dan zichzelf tekort doen en alles aan de kinderen geven. Die zelf niet eten bijvoorbeeld.

Kinderen hebben last van armoede. Dat zie ik ook. Maar ze willen vooral een dak boven hun hoofd en eten in hun buik. Soms kom je kinderen tegen die zich terugtrekken. Die niet willen worden uitgenodigd op een feestje omdat ze geen nee willen zeggen. Ik vind dat er ook een verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Ik kan geen geld toveren dat er niet is. En het is soms ook moeilijk om hard te zijn. Maar ik kan wel andere hulp inschakelen. En dat zou iedereen moeten doen die een kind ziet in armoede.”

 

Terug naar Wat beweegt Limburg