Carrière opgestapte 'borrelburgemeester' begon in Kessel

Print
Carrière opgestapte 'borrelburgemeester' begon in Kessel

Burgemeester Stefan Huisman. Afbeelding: AD/Marcel Otterspeer

Kessel - Stefan Huisman, de opgestapte burgemeester van het Brabantse Oosterhout, begon zijn burgemeestersloopbaan in 1997 in Kessel.

Hij nam vrijdag plotseling ontslag vanwege het 'grensoverschrijdend gedrag' dat hij naar eigen zeggen na een borrel heeft getoond. 

Profiel
Huisman (1959, Zeist) droomt al jong van het burgemeesterschap, wordt duidelijk uit een profiel in de Brabantse krant BN DeStem. Hij sluit zich op zijn zeventiende aan bij de VVD, studeert rechten en juridische bestuurswetenschappen. Werkt bij de gemeente Gouda, de provincie Utrecht en zit in de gemeenteraad van de stad Utrecht. In 1997 wordt hij burgemeester. Zijn eerste post is de toen nog bestaande gemeente Kessel (nu behorend tot Peel & Maas).

Hij maakt snel carrière; vier jaar later vertrekt hij al naar de grotere Brabantse gemeente Hilvarenbeek. Daar blijft hij acht jaar, waarna hij wordt benoemd in Oosterhout. 

Declaratie
In het begin van zijn ambtsperiode daar wordt zijn declaratiegedrag onderzocht, op verzoek van het gemeentebestuur. Hij liet in 2010 een deel van de transport- en opslagkosten voor een verhuizing van Hilvarenbeek naar het huis van zijn partner in Tilburg door Oosterhout betalen. Pas later verhuisden zij samen naar Oosterhout. 

Onhandig en geen goed signaal, luidt de conclusie, maar niet onrechtmatig. Tegen de regels is wél het declareren van een etentje met een ambtenaar. Die kosten, plus die van een taxirit en enkele barkosten, stort hij terug.

Moeilijk
Hij staat in Oosterhout niet bekend als man van het volk. Journalisten ervaren hem ook als moeilijk benaderbaar. 

Afgelopen vrijdagavond stapt Huisman op, na een carrière van ruim twintig jaar als burgemeester. 

Alcohol
Hij gaf twee redenen voor zijn abrupte vertrek: hij zou tijdens een personeelsfeest te veel alcohol hebben gedronken terwijl hij piketdienst had én er zijn verklaringen afgelegd door mensen die zich ‘beschadigd kunnen voelen voor zijn grensoverschrijdende gedrag’. Wie die verklaringen heeft afgelegd, bij wie en wat daar in staat, is nog niet duidelijk.

Vrouwen
Wel heeft BN DeStem diverse vrouwen gesproken die onafhankelijk van elkaar verklaren dat ze ongewild door Huisman zijn betast. Er zijn getuigen die zeggen dat het vaker is gebeurd. 

Huisman weigert sinds vrijdagavond elk commentaar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen