Limburgers zijn zeer tevreden met hun woning

Print
Limburgers zijn zeer tevreden met hun woning

In de nieuwbouwwijk Poelveld in Eijsden schieten woningen als paddestoelen uit de grond. Afbeelding: Peter Schols

Tevreden en zelfs zeer tevreden. Limburgers zijn content met hun woning. En huurders in deze provincie zijn zelfs de meest tevreden huurders van het land.

Limburgers zijn zeer tevreden met hun woning. Alleen in Drenthe en Noord-Brabant zijn mensen nog blijer met hun huis. Bovendien zijn Limburgers de meest tevreden huurders in ons land. Dit blijkt uit een analyse van het WoON-onderzoek 2015.

Zeer tevreden
Maar liefst 89 procent van de Limburgers geeft aan tevreden of zeer tevreden te zijn met zijn of haar woning (huur- en koopwoningen) tegenover 87 procent van de huishoudens in Nederland. In Zeeland en Zuid-Holland zijn inwoners het minst blij met hun woning.

De Limburgse woningmarkt is er na jaren van crisis duidelijk weer bovenop. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde dat in 2017 ruim veertienduizend koopwoningen van eigenaar wisselden. Het hoogste aantal in één jaar sinds 1995 en ruim het dubbele van het aantal in 2013, het jaar van het absolute dieptepunt.

Recordaantal
Ondanks het recordaantal verkochte woningen ligt het prijsniveau nog ruim 9 procent onder de top van 2008 (vlak voor de crisis). Daarna daalde, net als in de rest van Nederland, de huizenprijzen gigantisch.

In vergelijking met de rest van ons land worden er in Limburg relatief weinig nieuwbouwwoningen gebouwd: van alle provincies heeft Limburg het laagste groeicijfer. Afgelopen jaar werden er bijna 2100 nieuwbouwwoningen opgeleverd, ruim 260 meer dan in 2016.

Bouwlustig
Met 193 nieuwe woningen voert de gemeente Eijsden-Margraten de lijst van meest bouwlustige gemeenten aan. Het overtreft daarmee veel grotere steden als Maastricht, Sittard-Geleen en Kerkrade. In totaal stonden er per 1 januari 2018 bijna 530.000 woningen in Limburg. Vier van de tien woningen zijn huurwoningen.

Dinsdag ondertekenen het CBS en de provincie Limburg een samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van het eerste Provinciale Data Center, het CBS Brightland Data Center. Daar kunnen data op lokaal niveau worden geanalyseerd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →