Schadeclaims vanwege bouwhinder Maankwartier deels toegewezen

Print
Schadeclaims vanwege bouwhinder Maankwartier deels toegewezen

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Het is moeilijk voor winkels die omzet missen door de bouw van het Maankwartier een vergoeding te krijgen. Dat merkt Sunny Fashion. Een op de drie schadeclaims is toegewezen.

Kledingketen Sunny ­Fashion krijgt definitief geen vergoeding voor de schade die zij zegt te hebben geleden door de bouwwerkzaamheden aan het Maankwartier in Heerlen.

Gesloten
Het bedrijf heeft in 2016 de winkel Sunny & Djive in de Van der Maesenstraat gesloten omdat de verliezen te groot werden. "Dat de klanten zijn weggebleven door de grote bouwput bij het station heeft daar in sterke mate aan bijgedragen", zegt Eric Swemers van Sunny Fashion.

Hij becijfert de totale schade voor de winkel over 2015 op een ton. Heerlen heeft een schadevergoeding telkens afgewezen. De rechtbank Maastricht geeft de gemeente nu gelijk.

Negen claims
Sunny Fashion (ook bekend als Meyer & Meyer) is een van de negen ondernemers in de Heerlense binnenstad die een claim bij de gemeente hebben neergelegd, en het enige bedrijf dat naar de rechter is gestapt.

Van de negen schadeclaims zijn er zes afgewezen en drie toegewezen, laat wethouder Barry Braeken (PvdA/OPH, Centrumontwikkeling) weten. "Dat zijn ondernemers met zowel een winkel als horeca. Van de drie die een bedrag hebben gekregen is er één gestopt, maar om andere redenen”, zegt Braeken. Hoe het de overige zes is vergaan, weet hij niet.

Recht op compensatie
Bij de toekenning van een vergoeding spelen twee criteria een rol, schetst Braeken: "Zat de zaak er voordat bekend werd dat er een grote transformatie zou komen? In dat geval kon je het niet voorzien en heb je recht op compensatie. Maar als het een filiaal van een grotere keten is, moet de hele keten de gevolgen voor dat filiaal opvangen."

Heerlen volgt altijd het advies op van het adviesbureau voor planschade SAOZ. Dat kwam eerst tot een vergoeding van 12.000 euro voor Sunny Fashion. Maar later kwam SAOZ daarop terug omdat de winkel op de hoogte had kunnen zijn dat de stationsomgeving op de schop zou gaan.

Wrang
De winkelketen zat sinds augustus 2002 gevestigd in de Van der Maesenstraat. Ofschoon pas in 2004 is gesproken over het Maankwartier, waren er al plannen voor Stadspark Oranje Nassau in 2000. Die plannen omvatten destijds zelfs een groter gebied dan het Maankwartier, stelt Heerlen.

Swemers noemt het besluit Heerlen te verlaten wrang. "We zaten sinds 1977 in Heerlen. We hebben lang ons steentje bijgedragen.” In het pand zit nu een ­legowinkel.

Aantoonbaar
Woordvoerder Harold Habets van het CorioCenter stelt dat in zijn ­winkelcentrum alle winkels de bouwhinder nog kunnen opvangen. Douwe Dijkstra van Heerlen MijnStad hoort dat veel ondernemers "aantoonbaar veel overlast hebben van de bouwwerkzaamheden, maar daar komen ze niet vaak mee naar buiten”.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →