Interviews met kersverse prinsen: van voorraadhok tot keuken

Print
Interviews met kersverse prinsen: van voorraadhok tot keuken

Afbeelding: Jean Paul Kuit

Je kunt het inmiddels carnavalscult noemen. De gang van TV Ellef langs de vele prinsuitroepingen in Midden-Limburg. „Vastelaovend same, sjtel dich ins veur aan de kieker.”

Voorraadhokken van kroegen, bij de nog uit te roepen prins in de woonkamer of zoals deze zaterdagavond in de keuken van restaurant Maaszicht in Asselt. Olaf Simons en Ton Balendonck, programmamakers bij tv-zender TV Ellef, hebben in veertien jaar tijd al ongeveer op elke denkbare plek een prins vlak vóór zijn bekendmaking geïnterviewd. Balendonck: "Ik weet nog dat de kist waar een prins zich een keer in verstopte uit elkaar viel. Toen heb ik nog meegeholpen dat ding weer in elkaar te timmeren. Bleek de kist niet door de deur te passen. Toen is hij maar zo door de deur gelopen”, lacht hij. 

Haasten
Het begon allemaal bij Omroep Maas en Grens, daarna volgden Omroep Vox, TV Limburg en sinds een paar jaar hun eigen zender TV Ellef. In november en januari proberen ze zo veel mogelijk prinsuitroepingen bij te wonen. Simons: "Daar waar we zijn uitgenodigd proberen we altijd te komen. Maar soms is het op dezelfde tijd en dan moeten we kiezen. Het is ons wel eens gelukt om er vijf op één avond te doen, maar dan is het echt haasten.” 

Interviews
De interviews verlopen inmiddels volgens een vast stramien. Een gesprek kan pas beginnen na een wederzijds ‘Vastelaovend same’, waarna Ton aan de toekomstige prins vraagt zich eens voor te stellen. Op bonte avonden worden ze dan ook wel eens gepersifleerd. Het maakt Simons en Balendonck weinig uit. Zij proberen er vooral een leuk programma van te maken. Simons: "We komen altijd met draaiende camera binnen om alles zo spontaan mogelijk te laten zijn. En dan wil het nog wel eens voorkomen dat de prins in zijn ondergoed staat. En Ton stelt dan op zijn manier de vragen. Het wordt door de kijkers erg gewaardeerd. Er zijn zelfs sponsors die ons alleen maar sponsoren vanwege dit programma.” 

Feestende massa
Hoewel TV Ellef dit jaar het prinsuitroepen in Weert live uitzond, zijn het vooral prinsen aan de oostkant van de Maas die worden bezocht. "Als we mogen komen tenminste. Bij D’n Uul in Roermond bijvoorbeeld hebben ze sinds een paar jaar liever niet dat we de prins van tevoren interviewen. Tsja, dat is hun keuze. Op andere plekken wachten ze juist op ons. Praktisch voordeel voor ons van het interview vooraf is dat je nog een fatsoenlijk gesprek kunt voeren. Na het uitroepen verdwijnt een prins gewoon in de feestende massa.”

Keukeninterview
Zo ook deze avond in Asselt, waar Eric Balster de nieuwe Vader Aar is van de Aartjes. Na het keukeninterview is het aan Simons om ‘het keldergat’ waar Vader Aar uit tevoorschijn komt naar de bühne te volgen. Nog een paar shots van Balster in een kolkende feestzaal en dan op naar Beesel voor de volgende prins. En zelf carnaval vieren? Simons: "Eigenlijk ben ik geen carnavalist. Ik vind het veel leuker om ergens een halfuurtje te kijken en dan weer verder te gaan. Wat dat betreft, zijn dit werk en dit programma dus ideaal.”