Onafhankelijk bureau onderzoekt veiligheid Nefit cv-ketels

Print
Onafhankelijk bureau onderzoekt veiligheid Nefit cv-ketels

Een onderhoudsmonteur inspecteert een Topline HR-ketel van Nefit. Afbeelding: ANP

Een onafhankelijk bureau gaat onderzoek doen naar de veiligheid van TopLine cv-ketels van Nefit.

Dat meldt minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maandag in antwoord op Kamervragen over de veelgebruikte ketels. Bij exemplaren die zijn geproduceerd tussen 2006 en 2009 zou een verhoogd risico bestaan op brand en koolmonoxidevergiftiging.

Meerdere doden
Twee experts uit Helmond namen de TopLine-ketels van Nefit onlangs onder de loep na aanhoudende klachten over de installaties. Volgens hen veroorzaken de ketels, waarvan in Nederland ruim 128.000 exemplaren zijn verkocht, jaarlijks meerdere doden en tientallen branden. Het probleem zou zitten in de zogeheten warmtewisselaar. Die kan door hitte vervormen en heet rookgas lekken. Ook zou koolmonoxide uit de ketel kunnen ontsnappen.

Incidenten
Naar aanleiding van die conclusies vroeg de Nederlandse Voedsel en -Warenautoriteit (NVWA) alle informatie over de TopLine-ketels op bij Nefit. De fabrikant, die onderdeel is van Bosch, maakte volgens minister Bruins melding van 25 nieuwe incidenten met de ketels. Bij 23 daarvan was sprake van smelt- of brandschade, maar het onderzoek naar de incidenten loopt nog.

Verkeerd geïnformeerd
De experts stelden ook dat Nefit de waakhond NVWA structureel verkeerd geïnformeerd had over de gevaren en problemen met de ketels. De minister bestrijdt dat; volgens hem heeft Nefit geen informatie verzwegen of foutieve informatie verstrekt. De fabrikant heeft in 2009 melding gemaakt bij de NVWA (toen nog de VWA) over problemen met de ketels. Daarna deden zich meer incidenten voor, maar volgens de wet is een bedrijf niet verplicht om telkens meldingen te doen als er soortgelijke problemen zijn met eenzelfde product.