Mogelijk herbouw woningen in Bergstraat Venlo

Print
Mogelijk herbouw woningen in Bergstraat Venlo

De ingestorte woning in het centrum van Venlo. Afbeelding: Laurens Eggen

Tegelen - Op de plek van de ingestorte en de beschadigde woning in de Bergstraat in Venlo komen mogelijk twee nieuwe huizen.

Woningcorporatie Woonwenz heeft de gedupeerde bezitters aangeboden de grond onder de huizen te kopen en op dezelfde plek een nieuwe woning te bouwen. Daarna mogen ze die huren voor dezelfde maandlasten die ze nu hebben. De 80-jarige El Badoul Doudouh, die woensdag haar huis ontvluchtte vlak voordat het instortte, en Fransz en Agnes Rombouts hebben het aanbod van Woonwenz in beraad. Het gezin Rombouts kan er ook voor kiezen de huidige woning te laten herstellen. Volgens Woonwenz is dat technisch mogelijk.

Kosten
Directeur Frank van Engelen van de corporatie heeft beide huishoudens ook een tijdelijke woning aangeboden. "Wij vinden dat wij vanuit maatschappelijk oogpunt iets voor de gedupeerden moeten betekenen”, aldus Van Engelen. "En we willen niet dat ze eerst moeten wachten op de verzekering en in ellenlange procedures terechtkomen." Van Engelen kon maandagavond nog niet zeggen hoeveel de eventuele aankoop van de grond en herbouw of herstel zou kosten. „Daar heb ik nog niet eens over nagedacht.” Volgens hem zullen de andere huurders van Woonwenz financieel niets merken van de mogelijke constructie.

Onderzoek
Van Engelen en burgemeester Antoin Scholten van Venlo meldden maandagavond dat Bureau Hageman een onderzoek naar de oorzaak van het instorten van de woning in de Bergstraat is gestart. Volgens beiden is Hageman, dat ook onderzoek deed naar de ingestorte parkeergarage in Eindhoven, ingeschakeld door de verzekeraar van aannemer PH van der Velden. Die was net begonnen met de bouw van vier nieuwe woningen naast de huizen van Doudouh en Rombouts. Naar verwachting wordt snel duidelijk hoelang het onderzoek gaat duren. Zolang dat duurt, kan het puin van de ingestorte woning nog niet opgeruimd worden.

Scholten wilde niet inhoudelijk reageren op de stelling van advocaat René Menting, die Doudouh bijstaat, dat de gemeente aansprakelijk is voor eerder ontstane schade in haar woning door bouwwerkzaamheden in de wijk Q4. "Ik wil eerst afwachten wat het onafhankelijke onderzoek oplevert."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen