Twee dorpen gek op één dag

Print

Vlinders de optocht in Velden. Afbeelding: Le Giesen

Heb het in Velden en Grubbenvorst niet over vastelaovend. Dat is als vloeken in de kerk in deze twee dorpen waar ‘gekke maondaag’ wordt gevierd. Dit jaar valt het feest van Wuilus en Plaggenhouwers op dezelfde dag. En dus begint de dag midden op de Maas

De dikke trom van joekskapel Noeijt Thoês uit Velden dreunt. Prins Pim d’n Ièrste van De Wuilus staat met zijn gevolg klaar bij het veer. Dan schalt de eerste vastelaovesschlager van deze gekke maondaag over Mooder Maas. Het is 8.11 uur in de ochtend. Tijd om de feesten aan weerszijden van de Maas op te starten. 

Polonaise
Aan de overkant in Grubbenvorst is het ook allang niet meer rustig. Daar is zojuist een lange stoet met luid toeterende optochtwagens het dorp uit komen rijden. Inmiddels is 6x11 jubileumprins Hay VI van de Plaggenhouwers met zijn hele gevolg op het veer gestapt. Midden op de Maas dansen de feestvierders uit Grubbenvorst de polonaise. Zodra de laadklep van het veer op Veldens grondgebied ligt, storten ook de hoogheden, de joekskapel en de raad van 11 van de Wuilus zich in het varende feestgedruis. Er wordt samen muziek gemaakt, gelachen en gedanst. Maar al snel volgt ook het afscheid. Het is de hoogste tijd voor het eigen feestje aan de eigen kant van de Maas. 

Kinderoptocht
Zo trekken de hoogheid en de raad van 11 van de Wuilus op deze vroege ochtend naar basisschool De Startbaan. Hier zetten kinderen, ouders en docenten nog koortsachtig de laatste puntjes op de i voor de kinderoptocht die om tien uur door Velden zal trekken. Alle kinderen worden geschminkt en krijgen een zelf geknutselde kroon op het hoofd. In deze rood, geel, groene duiventil maakt ook prinses Sofie I van Jocus Toekôms haar opwachting. Adjudante Lynn van de Venlose hoogheid komt uit het Wuilusriek, vandaar. 

Sleuteloverdracht
En terwijl de schoolkinderen in Velden zich opmaken voor een glorieuze optocht door het eigen dorp wordt aan de andere kant van de Maas in Grubbenvorst de gekke maondaag officieel geopend en beleeft waarnemend burgemeester van Horst aan de Maas Ina Leppink- Schuitema haar eerste sleuteloverdracht van dit seizoen. Dat ze de feestvierders in het Nederlands toespreekt, wordt niet door iedereen in Grubbenvorst gewaardeerd. In de uren die volgen, werken de Plaggenhouwers staand op het bordes van het oude raadhuis een heel vastelaoves- seizoen af. Al mag dat in een dorp waar gekke maondaag wordt gevierd natuurlijk niet zo genoemd worden. Maar als prins Hay VI eenmaal een enorme sleutel op zijn buik heeft hangen, is het tijd voor de boerenbruiloft. 

Miezert
Het krentenbrood komt in beeld en boerenbruidspaar Ruud Verhaegh en Sandra Litjens laten zich in de onecht verbinden. ’s Middags trekt het paar mee in de Grubbenvorster optocht. De schattige kleine boerinnetjes met hun rieten mandjes die stukjes krentenbrood uitdelen, stelen de show. Eén blik op de lachende kleintjes en iedereen in het publiek vergeet dat het dit jaar miezert tijdens de grote optocht van Grubbenvorst. 

Bodempje leggen
Ook in Velden trekken deelnemers aan de optocht noch toeschouwers zich iets aan van het druilerige weer. De prachtige insectenwagen die in Velden te zien is, wordt aan alle kanten bewonderd, evenals de act van de dames die van een skischans springen. De wagen met de boodschap ‘Iedereen aan de race, wij houden van onze Chinees’ krijgt de lachers op de hand. Slechte kritieken of niet, dit restaurant krijgt het nog druk vandaag. De Veldense feestvierders zullen er vast een bodempje willen leggen voor de gekke maondaagaovend. 

Reageren? angela.janssens@delimburger.nl