Investering Bitconnect verdwijnt in zwart gat

Print
Investering Bitconnect verdwijnt in zwart gat

Afbeelding: ANP

Bitconnect riekt naar oplichting. Het zogeheten leenplatform voor cryptomunten, dat in december nog volop werd gepromoot in Maastricht, ging onlangs abrupt uit de lucht. Woedende beleggers zijn een groot deel van hun investering kwijt.

Bitconnect was een berucht leenplatform. Met kleine bedragen zou ook de ‘gewone man’ kunnen profiteren van de hype in cryptomunten, zo luidde de belofte. Het geld zou 249 dagen in een depot worden gestald en daarna zou er dagelijks rente worden uitgekeerd op een aparte rekening. Mensen werd met torenhoge rendementen de illusie van snelle rijkdom voorgespiegeld.

Gedupeerd? Mail: frans.dreissen@delimburger.nl

Tien dagen geleden ging het leenplatform echter ineens uit de lucht. Volgens Bitconnect vanwege een dreigende rechtszaak en aanhoudende DDoS-aanvallen. Woedende beleggers trekken dat echter in twijfel. „Heel bizar allemaal. 18 januari leek wel zwarte dinsdag”, reageert Christian Petermann.

Standhouder
Begin december presenteerde de Heerlenaar Bitconnect nog als trotse standhouder op de geld- en cryptobeurs in Maastricht. Er waren speciaal voor het evenement zelfs twee Indiase promotors overgevlogen. De koers van de digitale munt BCC schommelde toen rond de 400 dollar; gisteren rond de 7 dollar. "Ik zal proberen uit te zoeken wat er in India, waar het platform is opgericht, is gebeurd", beweert Petermann. Tal van critici spreken over een potentieel piramidespel. De koers crashte op 15 januari van  262 naar 34 dollar.

Teruggestort
Op 18 januari zijn de uitstaande bedragen teruggestort, meldt Bitconnect. De mogelijkheid om het saldo te cashen gebeurde massaal en leidde tot een verdere koersval. Het Bitconnect-platform had duizenden gebruikers. Hun woede richt zich nu  op lokale ‘ambassadeurs’. Een 27-jarige vrouw, het gezicht van Bitconnect Nederland, wordt zelfs met dood bedreigd. Reden voor tal van promotors om websites en filmpjes op sociale media te verwijderen.

Thailand
Petermann zegt, hoewel hij in een Amerikaans filmpje op YouTube wordt opgevoerd als Bitconnect-vertegenwoordiger, niet lastig te zijn gevallen. "Ik ben ook geen vertegenwoordiger van het platform”, bezweert hij. „Bitconnect was slechts een van onze 243 exposanten. Ik weet echter niet hoe het de Kerkraadse Cryptobroers vergaat. Zij zitten wellicht nog in het Thaise Pattaya en worden bedreigd.” Beide Bitconnect-adepten, in Thailand om twee conferenties bij te wonen, waren gisteren niet voor commentaar bereikbaar. 

Ze ontkennen op Facebook banden te hebben met Bitconnect, maar geven wel toe Nederlandse filmpjes te hebben gemaakt over het leensysteem van Bitconnect. ‘We zijn echter geen financieel adviseurs en niet verantwoordelijk voor andermans verliezen’, schrijven ze. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →