Den Hulster vult gat tussen vmbo-t en havo

Print
Den Hulster vult gat tussen vmbo-t en havo

Afbeelding: iStock

College Den Hulster in Venlo start komend schooljaar met een THavo+-groep. Speciaal voor leerlingen met vmbo-t/havo advies die denken en doen graag combineren.

Dit heeft Iedje Heere, campusdirecteur van Den Hulster, gisteren gezegd. Het is de bedoeling dat leerlingen vanaf het eerste jaar samen met een coach kijken wat voor hen de beste leerroute is. Wie goed is in bijvoorbeeld de talen krijgt havo-stof aangeboden. Wie moeite heeft met bijvoorbeeld wiskunde kan dat op vmbo-t niveau doen. "We willen af van het waardeoordeel dat vmbo minder is dan havo. In deze THavo-richting volgt iedereen zijn eigen route. Een leerling kan zelfs examen doen op verschillende niveaus in de tijd die hij of zij nodig heeft", legt Heere uit.

Verdieping
De + staat voor het beroepsgerichte deel. Er is tijd en ruimte voor praktijkvakken, bijvoorbeeld design, technologie, health & business ondernemerschap, maar ook voor verdieping, zoals extra lessen in bepaalde vakken. "We laten kinderen zelf ontdekken wat voor hen de beste leerroute is. Onder het motto: wie ben ik en wat wil ik? Gaan ze verder naar het mbo? Stappen ze over naar een volledige havo? Maar in alle gevallen zijn ze dan beter en breder opgeleid", lichten Wim Timmermans, onderwijsdirecteur van de havo/vwo, en Roger Creusen, onderwijsdirecteur vmbo, toe.

Kunskapsskolan
Hoewel de school fan is van het Zweedse onderwijsmodel Kunskapsskolan, gaat het niet helemaal over op gepersonaliseerd onderwijs. "We laten de leerlingen niet helemaal los. Ze komen wel in een klas, alleen daarbinnen volgen ze de vakken op hun eigen niveau. We bieden wel meer flexibiliteit om vooral aan de vraag van de markt en de vervolgopleidingen te voldoen. Er is veel uitval in het hbo. Hoe voorkom je dat? Daar proberen we een betere aansluiting op te vinden", zegt Heere. 

Gesprekken
Ook nieuw zijn de regelmatige gesprekken tussen ouders, coach en leerling. Die gesprekken worden door de leerling geleid. Hij of zij moet zelf zeggen waar hij aan werkt, wat al goed gaat en waar hij nog meer aandacht aan gaat besteden. Sinds dit jaar hebben alle leerlingen op Den Hulster een coach die regelmatig overlegt om te zien waar nog hulp nodig is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →