Brief verwantschapsonderzoek Nicky huis-aan-huis verspreid

Print
Brief verwantschapsonderzoek Nicky huis-aan-huis verspreid

Afbeelding: De Limburger/Bas Quaedvlieg

Alle inwoners van de aangewezen gebieden waar op 24 februari het de DNA-verwantschapsonderzoek plaatsvindt in een ultieme poging de dood van Nicky Verstappen in 1998 op de Brunssummerheide op te lossen, worden (woensdag) per brief geïnformeerd over dit onderzoek.

De brief wordt huis-aan-huis verspreid in heel Heibloem (de woonplaats van Nicky Verstappen), heel Landgraaf en delen van Heerlen en Brunssum grenzend aan de Brunssummerheide waar Nicky van zomerkamp verdween en dood werd teruggevonden.

Brochure
In de brief wordt de start van het onderzoek bekend gemaakt. Tevens zit er een brochure bij met meer informatie over dit specifieke onderzoek en De komende dagen zullen ook de persoonlijke oproepen worden verzonden aan de 17.500 mannen binnen dit zoekgebied, met de nadruk op de zuidkant van de hei. Ook 4000 mannen verspreid over de rest van het land worden benaderd, omdat zij er in 1998 woonden en geen familieleden meer hebben of omdat de familieleden in het gebied niet meer leven.  

Verwachtingen
Op deze manier willen politie en justitie voorkomen dat mannen die verhuisd zijn, of inmiddels gestorven, buiten beeld blijven. De hoofdofficier van justitie Jan Eland heeft hooggespannen verwachtingen van dit grootschalige verwantschapsonderzoek ooit in Nederland, maar wil geen precentage noemen van de slagingskans. Twee eerdere verwantschapsonderzoeken (de verkrachting en dood van Marianne Vaatstra en Milica van Doorn) leidden naar de dader. Het grote verschil is echter dat er heel veel sporen en technisch bewijs was van de moord in die zaken.

Broek
In het onderzoek naar de raadselachtige dood van Nicky Verstappen is dat niet het geval. Eland wil niet ingaan op de aard van het DNA-spoor dat is aangetroffen op de broek van Nicky, maar zegt dat degen van wie dit DNA is, veel uit te leggen heeft en ‘de laatste uren in het leven van Nicky’ kan invullen. In dit verwantschapsonderzoek kan het DNA van (verre) familieleden politie en justitie op het spoor zetten naar de verdachte omdat het DNA van familieleden een bepaalde gelijkenis vertoont. 1.500 Mannen, die op enigerlei wijze in het dossier voorkomen en geregeld op de Brunssummerheide kwamen in 1998, zijn de afgelopen maanden al opgeroepen voor een één-óp-één DNA-vergelijking. Dat onderzoek loopt nog.

Locaties
Voor de afname in het grootschalige verwantschapsonderzoek worden zes afnamelocaties ingericht, waarvan drie in Landgraaf, één in Heibloem, één in Heerlen en één in Brunssum. Die locaties zijn nog niet bekend gemaakt. Dagelijks worden, in een periode van drie weken, 1.250 mannen opgeroepen om zich in verschillende tijdsblokken te melden. De politie zet dagelijks honderd mensen hiervoor in. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verwacht zes tot 12 maanden nodig te hebben om de dna-monsters te verwerken. Als er geen volledige maar een gedeeltelijke match uitkomt, zal aanvullend onderzoek nodig zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →