Hilton wil door met plan voor kloosterhotel Koningsbosch

© De Limburger/John Peters

Hilton staat nog altijd achter het plan om in het oude klooster van Koningsbosch een hotel te openen. Dit ondanks de problemen die zijn ontstaan toen bleek dat het project mogelijk gefinancierd is met crimineel geld.

Bram van der Heijden en Rik van Hulst

De internationale hotelketen Hilton staat nog altijd achter het plan om in het voormalige klooster van Koningsbosch een hotel te beginnen. "We blijven betrokken bij het project", stelt een woordvoerder van de hotelketen na vragen van De Limburger over het project. Dat kwam eind vorig jaar in de problemen toen de projectontwikkelaar, Gelasius, niet door de Bibob-toets kwam. Dat is een check waarin wordt gekeken of er mogelijk crimineel geld in een project vloeit.

Negatief adviesNadat het Landelijk Bureau Bibob op 19 oktober vorig jaar had gesteld dat er een ‘ernstig gevaar’ bestaat dat het project wordt gefinancierd met uit strafbare feiten verkregen middelen, besloot het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren om een ‘voorlopig negatief advies’ af te geven op de vergunningsaanvraag van de projectontwikkelaar. Inmiddels heeft Gelasius daar een zienswijze op ingediend met als doel alsnog een positief besluit op de vergunningsaanvraag te krijgen.

Deze zienswijze wordt nog door Echt-Susteren bestudeerd. De huidige Gelasius-directeur Jan Stor is "zeer blij" met het gegeven dat Hilton het project in Koningsbosch blijft steunen. "Er is niets mis met het project en alles berust op waarheid. Hilton heeft zelf ook nog een second opinion naar Gelasius gedaan en daar kwam ook uit dat alles in orde is."

WaarschuwingStor nam in 2017 de leiding binnen Gelasius over van Saïd Bouharrou. Hij was de initiatiefnemer van het hotelproject. Toen er eenmaal ruchtbaarheid aan zijn hotelplan was gegeven, waarschuwde het Openbaar Ministerie de gemeente Echt-Susteren in 2016 tot tweemaal toe voor Bouharrou en gaf de gemeente het advies om hoe dan ook een Bibob-toets uit te laten voeren naar de projectontwikkelaar. Vervolgens werd binnen Gelasius besloten om Bouharrou door Stor te vervangen. Uit door de gemeente Echt-Susteren verstrekte brieven blijkt dat Bouharrou verdachte is in een langlopend strafrechtelijk onderzoek. Gelasius stelt dat er geen link meer is tussen het hotelproject en Bouharrou. Desondanks kwam er een negatief Bibob-advies.

Echt-Susteren wil lopende het ‘juridische traject’ geen mededelingen doen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal