Leers: elk nieuw raadslid krijgt integriteitsonderzoek

Print
Leers: elk nieuw raadslid krijgt integriteitsonderzoek

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Brunssum - Elk nieuw raadslid in Brunssum krijgt een eigen integriteitsonderzoek en risicoprofiel. Op die manier wil interim-burgemeester Gerd Leers de integriteit van het bestuur in de Parelstad verbeteren.

Leers reageerde dinsdagavond op een voorstel van bestuurspartij Lijst Borger. Die stelde voor dat elk nieuw raadslid een Verklaring omtrent Gedrag moet overleggen.

Garantie
De oppositie ziet daar niets in: de landelijke partijen stellen zo’n verklaring al verplicht, maar zien het niet als een garantie dat iemand onkreukbaar is.

Stap
Leers zag het voorstel van Lijst Borger als een stap in de goede richting, maar wil nog verder gaan. Wat hem betreft krijgt elk raadslid een eigen onderzoek, waarna hij of zij gewezen wordt op de integriteitsrisico’s die aan zijn maatschappelijk functioneren verbonden zijn. Het gaat dan met name om het risico van belangenverstrengeling.

Uitwerken
Leers wil het voorstel na de verkiezingen verder uitwerken met de nieuwe gemeenteraad. Door te spreken over integriteit kunnen ook de verhoudingen verbeterd worden, denkt Leers. Dinsdagavond bleven ruzies en felle discussies overigens achterwege.

Lees ook: Lot van wethouder Jo Palmen blijft ongewis

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen